IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор звезда от Лондон се сблъсква с обвинения в сексуални посегателства

Британецът Криспин Оди е изградил хедж фонд за милиарди и е заложил срещу провалилата се Wirecard. Сега самият той е във фокуса на скандалите

14:32 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Криспин Оди. Снимка: Bloomberg
Криспин Оди. Снимка: Bloomberg

Криспин Оди има репутацията на инвестиционна легенда в лондонското Сити. 64-годишният мъж е извървял пътя си от скромно начало, но междувременно основаният от него хедж фонд е управлявал над 13 млрд. долара. В Германия преди няколко години Оди влезе в заглавията на вестниците с атаки срещу скандалната компания Wirecard, например, и органа за финансов надзор Bafin.

Сега обаче Financial Times съобщава за мащабни обвинения срещу Оди. Статията се основава на разказите на повече от десетина жени, които обвиняват Оди в престъпления. Те варират от сексуални посегателства в офиса до сексуални посегателства в резиденцията му. Разказите обхващат период от повече от две десетилетия (цялата статия във Financial Times можете да прочетете тук).

Нови обвинения, но познат модел

FT пише, че е имал кратък телефонен контакт с Оди. Според вестника той е определил твърденията като „глупости" и е затворил. Няколко дни по-късно адвокатската му кантора пояснява, че Оди „енергично" отрича твърденията и обвинява FT, че преследва „предварително замислен дневен ред".

Питър Мартин, главен изпълнителен директор на Odey Asset Management (OAM), казва пред Spiegel, че компанията не може да „коментира подробно различните твърдения по правни причини". В момента те се разследват от адвокатите на компанията. Компанията приема „всички подобни твърдения, както сега, така и в миналото, изключително сериозно". Въпреки това „ние не признаваме имиджа на компанията, представен от FT".

Според FT описаните инциденти са нови обвинения. Моделът, който стои в основата им, обаче не е съвсем нов. Няколко медии вече бяха съобщавали за подобни обвинения срещу Оди в миналото, включително Bloomberg и Sunday Times. През 2020 г. Оди беше обвинен в сексуално посегателство. Той отрича обвиненията и съдебният процес завърши с оправдателна присъда.

Все още не е ясно дали новите обвинения ще бъдат последвани от съдебна битка. Възможно е обаче хедж фондът на Оди да бъде наказан на финансовите пазари. Bloomberg, както и Ройтерс, която също е специализирана в бизнес новини, съобщават, че известни партньори на Оди вече се дистанцират от инвеститора.

Според Bloomberg инвестиционната банка Morgan Stanley вече е започнала да прекратява сътрудничеството си с предприемача. Конкурентите Goldman Sachs и JPMorgan също са започнали преразглеждане.

От Odey Asset Management поясняват, че компанията е запозната с тези доклади. Въпреки това не можела да „коментира темата в подробности". Въпреки това ОАМ в момента води „активни разговори" с всички партньори и е уверена, че може да продължи да работи заедно с тях, поясняват от фонда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още