IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones записа четвърта поредна сесия на червено

Американските индекси завършиха деня със спадове, докато сагата с тавана на дълга продължава

23:35 | 24.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Dow Jones Industrial Average записа четвърти пореден ден на спад, докато американските власти не успяха да постигнат споразумение за тавана на дълга, което засилва притесненията от потенциален дефолт, пише CNBC.

Индексът на сините чипове се понижи с 255,59 пункта, или 0,77%, до 32 799,92 пункта. Широкият индекс S&P 500 загуби 0,73%, приключвайки деня на ниво от 4115,24 пункта, докато Nasdaq Composite отстъпи с 0,61% до 12 484,16 пункта.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти даде пресконференция, на която заяви, че преговарящите продължават да са на различни мнения относно ограниченията на разходите, и обвини демократите, че са седнали на масата за преговорите твърде късно. Освен това Маккарти каза, че вярва, че преговарящите екипи могат да постигнат напредък днес.

„Просто мисля, че става дума за здрав разум. Разумно и рационално е през следващата година да харчим по-малко, отколкото тази година. Всяко домакинство би направило това“, коментира той.

Министърът на финансите Джанет Йелън по-рано предупреди, че потенциалният дефолт в началото на юни е „силно вероятен“. Днес тя отбеляза, че вече вижда „известен стрес на финансовите пазари“, докато притесненията, че САЩ могат да преживеят първия дефолт в историята си, нарастват.

Пазарът остава в „режим на отдръпване“ поради комбинацията от условия за свръхкупуване и засилени страхове от неблагоприятно развитие на тавана на дълга с наближаването на 1 юни, коментира Адам Сархан, главен изпълнителен директор на 50 Park Investments.

„Когато страхът вземе връх, инвеститорите са склонни първо да продават, а след това да задават въпроси – и именно това може да видим“, посочва той.

Публикуваният днес протокол от последното заседание на Федералния резерв сигнализира за повече „несигурност“ относно това дали централната банка трябва да повиши лихвените проценти отново през юни.

Документът показва, че решението на следващото заседание в крайна сметка ще зависи от предстоящите икономически данни.

Финалните дни на сезона на отчетите бяха белязани от резултатите на Kohl’s и Abercrombie & Fitch, чиито акции повишиха стойността си съответно със 7,5% и 31,1%, след като компаниите обявиха изненадваща печалба. Гигантът за производство на полупроводници Nvidia ще представи своя отчет след края на борсовата сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още