IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси записаха смесена търговия, докато кризата с дълга на САЩ продължава

S&P 500 и Nasdaq се озоваха на зелено, но не това се случи с Dow Jones

23:34 | 22.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Американските индекси последваха примера на европейските борси и не намериха единна посока в понеделник, докато Wall Street е в очакване на ключова среща за повишаването на тавана на дълга, а властите се борят да предотвратят дефолт, пише CNBC.

Широкият индекс S&P 500 се повиши с едва 0,02% и завърши деня на ниво от 4192,63 пункта, докато индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average загуби 140,05 пункта, или 0,42%, до 33 286,58 пункта. Технологичният Nasdaq Composite напредна с 0,5 на сто до 12 720,78 пункта. Днешните движения отведоха Nasdaq до най-високото му ниво в края на сесия и най-високото му дневно постижение от август.

Президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Макарти трябва да се срещнат по-късно, за да обсъдят въпроса за държавния дълг, защото крайният срок за вземане на решение за него наближава. Министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че САЩ могат да просрочат дълга си още на 1 юни.

Ветерани, преговарящи от двете страни, подновиха разговорите в понеделник сутринта в Капитолия, но задължителните съкращения на държавни разходи остават основна пречка.

„Инвеститорите започват да се тревожат какво се случва с преговорите за тавана на дълга, но, от друга страна, икономиката все още е доста силна, а пазарът на труда е наистина стабилен“, коментира Крис Закарели, главен инвестиционен директор в Independent Advisor Alliance.

Основните индекси имаха успешна предходна седмица. Водени от технологичните акции, индексите продължиха да се движат нагоре, въпреки несигурността във Вашингтон и данните за инфлацията, като S&P се движи малко под нивото от 4200 пункта.

Макар че търговията с технологични книжа може да продължи още, някои от Wall Street твърдят, че е нужно нещо повече, за да може ралито да се запази дългосрочно.

„Ако останалата част от пазара не участва, тогава това е краят" на нещата, които виждаме в момента, посочва Силвия Яблонски, главен изпълнителен директор на Defiance ETFs, допълвайки, че по-силният пазарен тласък ще дойде след юнската среща на Федералния резерв.

Днешният ден бележи началото на една сравнително спокойна откъм икономически данни седмица. Актуализираните данни за БВП за първото тримесечие се очакват в четвъртък, докато в петък инвеститорите ще са в очакване на информация за потребителските разходи – предпочитана от Федералния резерв метрика, чрез която следи инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още