IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският индекс DAX записа исторически рекорд

Общоевропейският индекс Stoxx 600 записа ръст от 0,77% в петък, като всички сектори бяха на зелено с изключение за търговията на дребно

19:47 | 19.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските борси затвориха с повишения на основните индекси в петък, тъй като преговорите за тавана на дълга на САЩ вдъхнаха оптимизъм на инвеститорите, предаде CNBC. Това обаче се случи, преди републиканците да напуснат неочаквано среща по темата с представители на Белия дом.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 записа ръст от 0,77%, като всички сектори бяха на зелено с изключение за търговията на дребно, където акциите поевтиняха с 0,8%. Финансовите услуги бяха начело с повишение от 2,2%, следвани от строителните книжа, които поскъпнаха с 1,56%.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Цените на германските акции продължиха покачването си от предишния ден, като DAX се повиши с 0,8% и затвори на ниво от 16 275,38 пункта - исторически рекорд за германския борсов индекс.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Акциите на Tesco поевтиняха с 0,5%, след като веригата супермаркети обяви, че председателят Джон Алън ще напусне поста на събранието на акционерите на 16 юни след обвинения в неподходящо поведение.

Трейдърите следят и срещата на върха на страните от Г-7 в Хирошима, която започна в петък. Очаква се световните лидери да обсъдят международната търговия и сигурността. Отношенията с Китай и Русия са в дневния ред на дискусиите между Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още