IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei 225 напредна до 33-годишен връх преди старта на срещата на Г-7 в Япония

Акциите на Fujitsu поевтиняха с над 1,8%, след като Bloomberg съобщи, че продажбата на дела на компанията в звеното ѝ за климатици е в застой

12:09 | 19.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха последната сесия за седмицата с ръстове, след като оптимизмът на Wall Street относно договарянето на тава на дълга се пренесе и в този регион, съобщава CNBC. Междувременно инвеститорите се фокусираха върху предстоящата среща на страните от Г-7 в Хирошима, Япония, която ще започне в петък.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,77% до 30 808,35 пункта, достигайки най-високото си равнище от 1990 г. Индексът Topix записа ръст от 0,18 на сто до 2161,69 пункта, като това беше шеста поредна сесия на растеж за показателя.

Акциите на Fujitsu поевтиняха с над 1,8%, след като Bloomberg съобщи, че продажбата на мажоритарния дял на компанията в звеното ѝ за производство на климатици е в застой, докато наддаващите не успяха да се споразумеят за цената. Ръстът на цената на Fujitsu General натежа на преговорите за 42-процентния дял, споделят източници, пожелали да останат анонимни. Стойността на книжата на Fujitsu General се понижи с повече от 10,3% в Токио, след като Bloomberg News обяви новината. Това е най-големият дневен спад от януари 2018 г.

Пазарите реагираха на новите данни за инфлацията в Япония, която нараства с 3,4% на годишна база през април, запазвайки ниво над целта на централната банка от 2%.

В същото време в Хирошима пристигнаха държавните лидери на страните от Г-7, като в техния фокус попадат теми като предоставянето на военна и икономическа помощ за Украйна и затягането на санкциите срещу Русия. Срещата ще посвети голяма част от дискусиите си и на Китай и особено на защитни мерки срещу евентуален икономически шантаж от страна на Пекин като диверсификация на производството и на веригите за доставки. Вашингтон се надява съюзниците да преодолеят трансатлантическите разногласия по отношение на Китай.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 19 май. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 19 май.

Южнокорейският бенчмарк Kospi напредна с 0,89% до 2537,79 пункта. Индексът Kosdaq записа ръст от 0,27% до 841,72 пункта.

В континенталната част на Китай измерителят Shanghai Composite отчете спад от 0,42% до 3283,54 пункта. Индексът Shenzhen се повиши с 0,12 на сто до 11 091,36 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng записа понижение от 1,32% до 19 467,79 пункта.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 отчете ръст от 0,59% до 7279,5 пункта.

Пазарите реагираха и на готовността на централната банка на Филипините да запази без промяна лихвите на следващите от две до три заседания преди да започне с пониженията на фона на ситуацията с инфлацията, обяви гуверньорът на регулатора Фелипе Медала. В четвъртък централната банка запази основната си лихва непроменена на ниво от 6,25%, като това беше първата пауза от май 2022 г.

Във фокуса на трейдърите попаднаха и последните новини около дискусиите във Вашингтон относно тава на федералния дълг. По-рано Ройтерс информира, че демократите и републиканците постигат напредък в преговорите. Досега представителите на Републиканската партия отхвърляха идеята за повишаване тава на дълга над сегашните 31,4 трлн. долара, освен ако демократите не се съгласят за свиване на разходите, заложени във федералния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още