IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните пазари започват изнервено последната сесия за седмицата

Силният долар притискаше цената на петрола в първите часове на търговията, но настроенията се обърнаха

07:49 | 19.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изнервена е търговията в началото на последната сесия за тази седмица. В първите часове на азиатската търговия цената на петрола се движеше на червена територия под натиска на силния щатски долар. Впоследствие обаче настроенията се обърнаха и петролът добавя близо 1% към цената си.

Американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 72,49 долара за барел, а цената на европейския сорт "Брент" достига 76,45 долара за барел.

Търговците отново обръщат внимание на очаквания ръст на потреблението в Китай, което ще "неутрализира" спада в останалите водещи икономики, пише Ройтерс. Статистиката показа още, че работата на китайските рафинерии през април се увеличава (с почти 19% на годишна база) в опит да бъде покрито увеличеното търсене на горива след отмяната на ограниченията, свързани с коронавируса в страната.

Междувременно двама членове на Федералния резерв изразиха своите опасения, че инфлацията в САЩ няма да намалее достатъчно бързо, за да позволи пауза в поетата преди повече от година политика за повишаване на основната лихва.

На пазарите тежат още и очакваните преговори по тавана на дълга в САЩ. Очакванията на пазарите за изхода на разговорите, които ще бъдат подновени най-рано в края на седмицата, са смесени. Без решение САЩ ще изпадне в дефолт на 1 юни.  

"Смятам, че пазарите оценяват рисковете от неплатежоспособност на американския дълг, което води до по-рискова среда и известно изкупуване на суровия петрол тип Брент от предишните свръхпродажби", каза Йеап Джун Рон, пазарен стратег в IG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
OHЯ
преди 1 година
Сибирците и техните неумни последователи са в траур . Кво ще прави Клошария ако не изнася ресурси ? Пияндурниците и *** не са толкова конвертируеми !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още