IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът за тавана на дълга в САЩ тласна нагоре европейските борси

Германският DAX достигна най-високото си ниво от януари 2022 г.

20:11 | 18.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха с ръст сесията в четвъртък, подкрепени от надежди за пробив в безизходицата около тавана на американския дълг, а германският индекс на сините чипове достигна най-високото си ниво от над една година насам, предават Ройтерс и CNBC.

Европейският индекс на сините чипове Stoxx 600 завърши с ръст от 0,4%, а автомобилният и технологичният сектор се представиха най-добре.

Германският DAX прибави 1,3% към стойността си до ниво от 16 163,36 пункта и постигна най-високото си равнище от януари 2022 г. Френският CAC 40 е нагоре с 0,6% до 7446,89 пункта, най-високото му ниво от над две седмици насам. Италианският FTSE MIB напредна с 0,1% до 27 235,65 пункта, което е триседмичен връх. Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,25% до ниво от 7742,3 пункта.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти е оптимист, че преговарящите в Конгреса може да постигнат сделка за повишаване или замразяване на тавана на дълга навреме за провеждане на гласуване в Камарата идната седмица, съобщиха американски медии.

„Финансовите пазари бяха залети от вълна на успокоение, че ще бъде постигнато споразумение“, коментира Сузана Стрийтър, ръководител на паричните пазари в компанията Hargreaves Lansdown.

„Възможността за сеизмичен шок за финансовата система значително намалява и това подкрепи акциите днес“, допълва тя.

Основните европейски индекси варират значително този месец, докато инвеститорите преценяват рисковете от още по-голямо затягане на паричната политика от Европейската централна банка (ЕЦБ) и рецесия в САЩ.

ЕЦБ ще трябва да повишава още лихвите, за да върне инфлацията към целта си от 2%, въпреки че по-голямата част от затягането вече е осъществено, отбеляза заместник-председателят на банката Луис де Гиндос.

Публикувани в сряда данни показаха, че инфлацията в еврозоната се е ускорила миналия месец, като общият ръст на цените е достигнал 7% спрямо 6,9% месец по-рано.

Пазарите очакват депозитната лихва на ЕЦБ от 3,25% да нарасне до малко под 3,75% през идните месеци, но някои ръководители на централната банка казват, че това може да не е достатъчно.

На корпоративния фронт книжата на CTS Eventim поскъпнаха с 5%, след като германската компания за продажба на билите обяви неокончателна EBITDA за първото тримесечие над консенсусната прогноза.

Цената на акциите на Volkswagen се повиши с 3,2% благодарение на плановете на автомобилната компания да реорганизира основния си бранд, за да повиши ефективността и възвръщаемостта.

Книжата на Deutsche Bank поскъпнаха с 0,7%, като компенсираха по-ранни загуби през деня. Това се случи, след като кредиторът се съгласи да плати 75 млн. долара, за да прекрати дело, заведено от жени, които твърдят, че са станали обект на тормоз от покойния финансист Джефри Епстейн и обвиняват германската банка, че е улеснявала сексуалните му злоупотреби.

На обратния полюс книжата на Future Plc поевтиняха с 15,9% и се озоваха на дъното на Stoxx 600, след като британската медийна компания съобщи, че очаква годишното ѝ представяне да бъде около долния край на пазарните очаквания.

Във Великобритания разочароващи данни от мобилния и интернет оператор BT Group и на компанията за луксозни стоки Burberry ограничиха ръстовете на FTSE 100.

Редица пазари, включително в скандинавските страни и Швейцария, бяха затворени заради празника Възнесение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още