IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските акции достигнаха 33-годишен връх и привличат инвеститорите

Големите инвеститори обаче са по-предпазливи, защото "никога не купуват евтино, те купуват инерция“, смята анализатор

13:57 | 18.05.23 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Японските акции достигнаха най-високото си ниво от 33 години във вторник (16 май), тласнати от нарастващите надежди за по-високи стандарти на управление и по-сериозно уважение към акционерите след десетилетия на слаба възвръщаемост.

От началото на годината индексът Topix се повишава с почти 14% и е близо до най-високото си ниво от пазарния балон в Япония, който се спука в края на 1989 г., пише FT.

Индексът Nikkei се повишава с над 16% от началото на годината и отново е близо до връх след спукването на балона, а това превръща Япония в един от най-горещите пазари в света, отбелязва медията.

В последните пет седмици чуждестранните инвеститори се насочиха към акции и фючърси. Нетният приток за периода възлиза на близо 30 млрд. долара, според Токийската фондова борса. Това е и един от най-големите притоци на инвестиции към страната в последното десетилетие.

Интересът към Япония е предизвикан след множество фалшиви проблясъци и години на слаба възвръщаемост, които отблъскваха мениджърите на фондове. Сега обаче инвеститорите се вълнуват от потенциала за историческо ребалансиране на корпоративните приоритети, както и от концепцията за липса на търговия с Китай - Токио се счита за безопасен начин за излагане на китайския растеж, но с по-малък геополитически риск.

През времето, необходимо на японските акции да се възстановят от катастрофата през 1989 г., акциите в САЩ поскъпнаха повече от 10 пъти. Сега обаче някои инвеститори прегръщат идеята, че фондовият пазар в Токио се превръща в съкровище с високодоходни, подценени акции, с ускоряваща се вълна от подобрения в корпоративното управление.

Япония се откроява като голям развит азиатски пазар, който трябва да се възползва от икономическото възстановяване на Китай. Някои инвеститори смятат, че японските компании имат голяма експозиция към ръст в Китай, но и че хеджират геополитическия риск. Много японски компании предлагат експозиция към Китай чрез износ. Сравнително предсказуемата политика на Япония също ѝ дава предимство пред Китай, където регулаторните репресии могат да бъдат неочаквани и бързи.

На фона на това възстановяване на пазара обаче големите инвеститори с по-дълга памет решиха, че ще останат настрана. Те са предпазливи заради риска от отслабването на инерцията и перспективата централната банка да затегне политиката си, пише Ройтерс.

Някои инвеститори смятат, че предпазливостта е оправдана заради предстоящия опасен политически път.

Изследователският клон на BlackRock, най-големия мениджър на активи в света, препоръчва разпределение с по-малко тежест на Япония, като чака несигурността да се разсее, коментира Бен Пауъл, главен инвестиционен стратег за Азия и Тихия океан в компанията.

„Мисля, че има потенциал за коренна промяна, тъй като се вливат пари и изглежда, че има натрупване на импулс зад корпоративното управление. Това отключва стойност от балансите чрез обратно изкупуване и други отстъпки за акционерите“, посочва той. Пауъл обаче подчертава, че е достатъчно възрастен да помни вълнението от това, че Абе въведе „трите стрели“ - икономическите реформи на бившия премиер Шиндзо Абе отпреди десетилетие за съживяването на растежа.

„Последва много значителен приток от глобални инвеститори, но след това, за съжаление, голяма част от ентусиазма се разсея“, казва той. Според него нарасналата политическа несигурност ще засили фокуса върху местните двигатели на икономиката и пазара.

Сега, когато инфлацията и растежът най-накрая настъпиха и в Япония след около 20 години на разхлабена парична политика и други насърчителни мерки, централната банка започва да чертае курса към нормализиране. Тя все още не е разкрила какво подготвя като мерки и несигурността изглежда възпира инвеститорите. Това се отразява и на валутата и може да пресече по-нататъшните печалби на акциите.

Политиката и комуникационното предизвикателство за новия управител на Японската централна банка е сериозно. Той започна да полага основите за промяна, като каза, че банката ще обсъди стратегия за излизане от своите политики, след като инфлацията се докаже като стабилна.

Пазарите вече се тревожат за съдбата на огромния обем активи на институцията и очакват, че йената може бързо да обърне резкия спад от миналата година, ако разхлабената парична политика се промени изведнъж.

По-силната йена ще навреди на ориентираните към износ японски конгломерати, които ще се сблъскат с неблагоприятен вътрешен обменен курс, по-високи разходи за заеми и ще бъдат изложени на отслабваща глобална икономика, коментира Анинда Митра, ръководител на азиатската макро и инвестиционна стратегия в звеното за управление на инвестициите на BNY Mellon. Митра обаче е с положителна настройка за банките и по-малките компании.

Японските акции се представят по-добре от всички основни пазари тази година, с изключение на фокусирания върху технологиите Nasdaq. На този фон дори Уорън Бъфет увеличи дяловете си в търговските къщи в Япония и казва, че има интерес и към други покупки.

Според Саймън Едълстийн от базирания в Обединеното кралство фонд за глобална стратегия Artemis ще минат доста години, преди наистина много хора да проявят интерес. „Големите пари никога не купуват евтино, те купуват инерция“, заключава Едълстийн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още