IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът спря ръста си след по-трезви оценки за разговорите по дълговата криза в САЩ

В сряда суровината поскъпна с 3%

08:08 | 18.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола тръгна надолу в азиатската сесия в четвъртък (18 май), след като пазарите започнаха да гледат по-трезво на новините около преговорите за тавана на дълга в САЩ, предава Ройтерс. В сряда петролът поскъпна с около 3% на фона на рязкото намаление на резервите от горива в САЩ и на оптимистични изказвания на американския президент Джо Байдън и на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти относно разговорите помежду си.

Този оптимизъм доведе и до оживление на фондовите пазари, а Dow Jones добави над 400 пункта.

Понижението на петролните пазари тази сутрин е минимално - с около 0,25%. Така американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 72,69 долара за барел. Европейският сорт "Брент" достига до цена от 76,76 долара за барел.

Търговците очакват доказателства, че заявките за скорошно решение на дълговата криза са реални, коментират анализаторите от OANDA. Пазарите се нуждаят от ясни сигнали, че САЩ ще успее да избегне икономическа катастрофа или че ръстът на китайската икономика ще продължи, отбелязва Едуард Моя.

А междувременно американският президент Джо Байдън се отправи към Япония за срещата на лидерите на Г-7, която ще се проведе от 19 до 21 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още