IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите икономически данни за Китай оцветиха в червено голяма част от индексите в Азия

Японският показател Topix междувременно достигна най-високото си ниво от август 1990 г.

11:38 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето борсови индекси от Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията с понижения, след като новите икономически данни за Китай разочароваха анализаторите, съобщава CNBC.

Континенталният китайски бенчмарк Shanghai Composite се понижи с 0,6% до 3290,99 пункта. Индексът Shenzhen отчете спад от 0,71% до 11 099,26 пункта.

Хонконгският измерител Hang Seng записа понижение от 0,1% до 19 951,26 пункта.

Индустриалното производство в Китай се е разраснало с 5,6% през април на годишна база, ускорявайки се спрямо темпа от 3,9% от март, показаха данни на Националното статистическо бюро. Това е доста под очакванията за ръст от 10,9% в анкета на Ройтерс сред анализатори, макар че все пак е най-бързият темп на увеличение от септември 2022 г.

Продажбите на дребно в Китай междувременно са скочили с 18,4%, ускорявайки се рязко от ръста от 10,6% през март. Това е и най-бързото увеличение от март 2021 г., но анализаторите очакваха повишение от 21,0%.

„Днешните по-слаби от очакваното данни показват колко трудно е да се поддържа работата на двигателя на растеж след рестартирането му“, коментира Брус Пан, главен икономист в Jones Lang Lasalle.

Токийският бенчмарк Nikkei 225 напредна с 0,73% до ниво от 29 842,99 пункта. Индексът Topix отчете ръст от 0,58 на сто до 2127,18 пункта, достигайки най-високото си ниво от август 1990 г.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 16 май. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 16 май.

Силното представяне на индекса беше подкрепено от оптимизма, че третата по големина икономика в света ще се представи по-добре от другите развити страни през тази година.

Подновеният натиск от страна на японските корпорации за увеличаване на обратното изкупуване и фокусиране върху възвръщаемостта спомага за подобряването на настроенията, като Nikkei 225 води по ръст сред основните международни борсови бенчмаркове в Азия през 2023 г.

„Вярваме, че японските акции имат още какво да покажат“, коментира Фабиана Федели, главен инвестиционен директор за акции и други активи в M&G Plc, пред Bloomberg. „Компаниите в Япония подобряваха своите баланси и наградиха акционерите чрез обратно изкупуване на акции и дивиденти“, добавя тя.

Японският индекс Topix се представя по-добре от американския S&P 500 от началото на годината. Източник: Bloomberg Японският индекс Topix се представя по-добре от американския S&P 500 от началото на годината. Източник: Bloomberg

Акциите на Tokyo Electron Device и Advantest Corp. поскъпнаха съответно с около 3 на сто и 4%.

В Южна Корея борсовият показател Kospi напредна с 0,04 на сто до 2480,24 пункта.

Австралийският индекс ASX 200 отчете спад от 0,45 на сто до 7234,7 пункта.

В протоколите на централната банка на Австралия от последното ѝ заседание се посочва, че служителите ѝ все още очакват още лихвени повишения в зависимост от това как се представят икономиката и инфлацията. Регулаторът повиши изненадващо основната си лихва с 25 базисни пункта на последното си заседание на 2 май до ниво от 3,85 на сто.

Протоколите показват, че централната банка е обмисляла или да повиши отново лихвите с четвърт процентен пункт, или да ги запази непроменени на сегашното им ниво, като в крайна сметка по-ястребовите служители са взели превес в началото на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още