IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските индекси започват седмица с оптимизъм

Междувременно в САЩ продължава драмата с тавана на дълга

23:29 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg L.P.
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg L.P.

Американските индекси започнаха седмицата с ръстове, докато инвеститорите следиха преговорите за тавана на дълга, пише CNBC.

Широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,3% до 4136,28 пункта. Междувременно индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average сложи край на петдневната си губеща серия и напредна с 47,98 пункта, или 0,14%, до 33 348,60 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се представи най-добре, оказвайки се с 0,66% нагоре до 12 365,21 пункта.

Във фокуса на инвеститорите са преговорите за тавана на дълга, които бяха отложени от петък за тази седмица. Очаква се във вторник президентът Джо Байдън да бъде домакин на среща с високопоставени лидери на Конгреса.

„Това е нещо като игра на изчакване“, коментира Кийт Бюканън от Global Investments. „С всеки изминал ден и всяко отлагане, продължава да няма развитие...“

Министърът на финансите Джанет Йелън миналата седмица каза пред CNBC, че провалът в постигането на споразумение за тавана на дълга ще „създаде финансов хаос“, а Министерството на финансите в момента дава 1 юни като дата, на която може да не изпълни задълженията си.

Въпреки това през уикенда Йелън допълнително намекна, че САЩ ще избегнат дефолт.

„Обнадеждена съм. Смятам, че преговорите са много активни. Казаха ми, че са намерили някои области на съгласие“, коментира Йелън в интервю за Wall Street Journal в събота от Япония, където присъства на срещата на финансовите министри от Г-7.

Днес инвеститорите следиха и данните от май от проучването на Empire State Manufacturing, което показва срив в производствената активност в Ню Йорк.

Същевременно сезонът на отчетите е към своя край, но тази седмица се очакват финансовите данни на някои от големите търговци на дребно, които ще дадат допълнителна представа на инвеститорите за състоянието на крайните потребители.

Home Depot трябва да представи отчета си във вторник, а Target и Walmart – съответно в сряда и четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 15.05.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още