IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е под натиск да удължи достъпа до клиринговите къщи в Лондон

Брюксел възнамерява да премести клиринга на стратегически важни европейски сделки на континента, щом това стане практично

15:47 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

ЕС е подложен на нарастващ натиск от страна на най-големите европейски компании за деривати да преосмисли радикално плановете си за отказ от деноминирания в евро клиринг от лондонското Сити.

Клиринговите къщи, които намаляват пазарния риск, като застават между две страни в сделката, са ключово бойно поле след Brexit, като ЕС възнамерява да премести клиринга на стратегически важни европейски сделки на континента веднага щом това стане практично, пише FT.

Последният краен срок за окончателното прекъсване, който ЕС даде, е юни 2025 г. Финансови шефове обаче предупреждават за сериозен натиск върху финансовата стабилност заради плана на Брюксел.

Най-големите европейски къщи за деривати, включително BNP Paribas, Deutsche Bank и Société Générale, категорично се противопоставят на плановете на ЕС. Те се страхуват, че ще имат допълнителни разходи и по-малко ефективен клиринг. Клиринговата къща в Лондон LCH, която ще загуби доходоносен бизнес, също настоява за преосмисляне.

Банките, LCH и техните лобистки групи засилват усилията си да отменят плановете на Европейската комисия през последните седмици. Те предупреждават, че предложенията на Брюксел за пренасяне на дейността на континента не са приложими и могат да предизвикат хаос на европейските пазари.

„Длъжностни лица на най-високо ниво и от двете страни участват, тъй като става въпрос за финансовата стабилност на ЕС и еврозоната. Това е и екзистенциален въпрос за Лондон“, коментира един от участниците в разговорите за медията, който е поискал да не бъде назоваван.

Лобирането, водено от Международната асоциация за суапове и деривати, е фокусирано върху детайлите на плановете на ЕС да принуди компаниите да насочват все още определен процент от определени сделки, деноминирани в евро, през клирингови къщи на ЕС от средата на 2025 г.

Според асоциацията предложенията в сегашния им вид са толкова неприложими, че биха могли да „имат нежелан ефект и да разубедят пазарните участници от клирингови трансакции. Това би увеличило риска за пазарите.

Лобистката група на Европейската банкова федерация разпространи документ с позиция, в който предупреждава евродепутатите и страните от ЕС, че плановете на Брюксел „могат да доведат до непредвидени и широко неблагоприятни ефекти върху конкурентоспособността, устойчивостта и привлекателността на европейските финансови пазари и техните финансови институции“.

Клирингът е единствената област, в която ЕС предостави на Лондон временна „еквивалентност“ след Brexit. Това позволи на клиринговата централа на Ситито да продължи да обработва суапове, деноминирани в евро, които възлизаха на 133 трлн. евро към затварянето ѝ миналия петък.

Появяват се сериозни съмнения относно практичността на прилагането на плана за прехвърлянето на клиринга на континента, особено на фона на банковите фалити в САЩ и спасяването на Credit Suisse със спешна сделка за поглъщане от USB.

Хора, запознати с позицията на ЕС, казват, че Брюксел сега не обмисля удължаване и че всички промени ще паднат на следващата Комисия, която ще поеме управлението в края на 2024 г. „Има несъответствие между посланието на политическо ниво и реалността“, коментира друг източник на FT. „Ние почти приемаме като даденост, че еквивалентността ще бъде разширена“, допълва той.

Някои служители на ЕС смятат, че удължаването на сегашния режим би бил индикация за подобрени отношения между Брюксел и Лондон, след като Рамката от Уиндзор уреди трънливия въпрос за търговията между Северна Ирландия и ЕС след Brexit. „Ако бях Риши Сунак, щях да настоявам много за това“, коментира служител на ЕС.

LCH отказва да коментира каквито и да било конкретни разговори, но казва: „Ще продължим да се ангажираме и да си сътрудничим със съответните регулаторни органи по отношение на дългосрочното признаване на LCH Limited на постоянна основа“.

Deutsche Bank, BNP Paribas и Société Générale също отказват коментар.

Очаква се ЕС и Великобритания да започнат да обсъждат нов меморандум за разбирателство относно финансовите услуги.

Проучване на Acuiti, доставчик на информация за пазара на деривати, установява, че 8 процента от участниците на пазара подкрепят клиринговите планове на ЕС, но мнозинството се притесняват, че това ще повиши разходите им. Повечето искаха яснота от ЕС относно неговите планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още