IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола продължава серията си от спадове

Опасенията за физическото търсене и възможното възобновяване на някои потоци от Ирак тежат над пазара 

08:43 | 12.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът задържа двудневния спад в цената, тъй като опасенията за физическото търсене и възможното възобновяване на някои потоци от Ирак изместват плана на САЩ да започнат да попълват стратегическия петролен резерв след юни.

Фючърсите върху американския West Texas Intermediate спаднаха под 71 долара за барел, след като през предходните две сесии поевтиняха с близо 4%. Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 37 цента, или 0,5%, до 74,61 долара за барел*.

Физическият пазар показва признаци на слабост на фона на ниските маржове при рафинирането и липсата на покупки в някои райони. Това се случва, след като двете най-големи икономики допълнително сигнализираха за охлаждане през тази седмица, като молбите за помощи при безработица в САЩ нараснаха, а възстановяването на Китай отслабна. 

В същото време Ирак съобщи, че в събота възобновява износа на петрол през пристанище Джейхан в Турция. Ако потокът се възобнови, това ще върне на пазара около 450 хил. барела дневно, коментира Bloomberg. 

През последния месец суровият петрол поевтинява с около 15%, тъй като икономиката на САЩ се приближи до рецесия, а възстановяването на Китай продължава да разочарова, застрашавайки търсенето на енергия. Това надделя над подема от съкращенията на доставките, обявени от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+). 

„Цените може скоро да достигнат долна граница, като ниските цени ще осигурят входна точка за това много пазарни играчи да заемат нови дълги позиции", заяви пред Bloomberg Джон Дрискол, директор на JTD Energy Services Pte. Според него много хора чакат възможност за покупки при потапяне, като се има предвид, че през втората половина на годината е вероятно скромно възстановяване.

Цените може скоро да достигнат долна граница, като ниските цени ще осигурят входна точка за това много пазарни играчи да поставят нови дълги позиции.
Джон Дрискол
директор на JTD Energy Services Pte

„Търговците покриха късите си позиции преди уикенда, но опасенията за политическото противопоставяне относно тавана на дълга в САЩ и нарасналите притеснения за регионална банкова криза в САЩ ограничиха поскъпването", добави пред Ройтерс Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, подразделение на Nissan Securities.

„Също така при продължаващите опасения за бавно възстановяване на търсенето на горива в Китай мечите настроения на пазара вероятно ще продължат и през следващата седмица", каза той.

Въпреки това спекулациите, че САЩ може да изкупят обратно петрол за стратегическия петролен резерв, ако цената за WTI падне до около 70 долара за барел, ще подкрепят цените, добавя Кикукава.

Правителството на САЩ е заявило, че ще купува петрол, когато цените постоянно са на или под 67 до 72 долара за барел.

Междувременно в четвъртък министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова Конгреса да повиши тавана на федералния дълг от 31,4 трлн. долара и да предотврати безпрецедентен фалит, който би предизвикал глобален икономически спад.

Притесненията за регионална банкова криза в САЩ нараснаха, след като акциите на PacWest Bancorp се сринаха с 23% в четвъртък. Базираният в Лос Анджелис кредитор заяви, че депозитите му са намалели и че е предоставил повече обезпечения на Федералния резерв на САЩ, за да увеличи ликвидността си.

Опасенията за слабото търсене в Китай също накараха инвеститорите да бъдат предпазливи.

Потребителските цени в Китай през април са се повишили с по-бавен темп и не оправдаха очакванията, а дефлацията на фабричните цени се е задълбочила, което подсказва, че може да са необходими повече стимули, за да се даде тласък на откъслечното икономическо възстановяване след края на кризата.

Петролният пазар до голяма степен пренебрегна прогнозата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за глобалното търсене на петрол през 2023 г., според която търсенето в Китай, най-големия вносител на петрол в света, ще се увеличи.

*Към 08:20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още