IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тревогата около регионалните банки оцветява в червено щатските индекси*

Книжата на Disney повеждат спадовете, след като изтриват над 9% от стойността си заради разочароващ отчет

18:02 | 11.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват редовната търговия на Wall Street с понижения, водени от ценовия спад при книжата на Disney и тревогата сред инвеститорите относно стабилността на банковия сектор в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с над 300 пункта, или 1%, до 33 197,52 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита спад от 0,6% до 4112,93 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва понижение от 0,29 на сто до 12 270,61 пункта.

Книжата на Disney изтриват над 9% от стойността си, след като гигантът в развлекателната индустрия разочарова със своя тримесечен отчет. Стрийминг платформата Disney+ е изгубила над 5 млн. абонати по целия свят през първото тримесечие, като продължава да работи на загуба. Макар по-високите цени помогнаха на платформата да ограничи загубата, те нанесоха сериозен удар върху броя на абонатите. Компанията също така обяви, че ще трябва да покрие такси за обезценка на стойност между 1,5 и 1,8 млрд. долара, тъй като продължава да премахва съдържание от своите стрийминг платформи.

Междувременно тревогата сред инвеститорите относно регионалните банки отново набира мощ, след като PacWest Bancorp, последната проблемна банка на фокус на пазарите, обяви, че депозитите ѝ са паднали с 0,5% през миналата седмица. Акциите на кредитора поевтиняват с 22% в началото на търговията.

Инвеститорите обръщат внимание на новите данни за икономиката на САЩ, където движението на цените на производител показва продължаващо охлаждане на инфлацията в този сегмент, докато броят на молбите за обезщетение при безработица расте до най-високото си ниво от октомври 2021 г. Индексът на цените на производител (PPI) се увеличава с 2,3% през април спрямо същото време година по-рано, записвайки най-бавния си темп от началото на 2021 г. и удължаване на едногодишно облекчаване, свързано с падащите разходи за суровини и стабилизираните вериги на доставки.

Новите данни могат да тласнат Федералния резерв към скорошно прекратяване на серията от лихвени повишения на следващото заседание през юни. Въпреки това някои подробности показват устойчив инфлационен натиск, с който служителите на централната банка все още се борят.

Ценови спадове записват енергийните компании като книжата на ExxonMobil и тези на Chevron поевтиняват съответно с 2% и 1,8 на сто.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 11 май. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 11 май.

Акциите на Intel и Qualcomm отчитат спад в цената съответно от 2,9% и 2,3 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 3,368% и 3,742 на сто.

Доларовият индекс отчита ръст в стойността от 0,57% до 102,06 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижава с 1,56% до 75,22 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняват с 1,79 на сто до 71,26 долара за барел.

Цената на златото расте с 0,26 на сто до 2042,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:40 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 11.05.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още