IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите разпродават фючърси на петрол

Пазарите преодоляха шока от съобщението за свити добиви на ОПЕК+

11:14 | 10.05.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Инвестиционните фондове разпродават петролни фючърси и опции в последните седмици, след като стана ясно, че ОПЕК+ се готви да намали добивите си, пише колумнистът Джон Кемп за Ройтерс. По данни на агенцията в последните две седмици на април на пазара е бил разпродаден еквивалентът на 232 млн. барела петрол.

Това е най-бързият темп на разпродажби от началото на март, когато започна да се заражда банковата криза в САЩ, и от февруари 2020 година - дни преди началото на пандемията от коронавируса, отбелязва анализаторът.

В резултат на тези разпродажби общите позиции на инвеститорите са намалели до 302 млн. барела към 2 май спрямо 534 млн. барела към 18 април. Реално позициите се върнаха до нивата от 21 март (289 млн. барела), тоест две седмици преди ОПЕК+ да изненада пазарите с допълнителното свиване на добивите от 1 май (в размер на малко над 1,1 млн. барела на ден).

Съответно и цените се върнаха до нивата отпреди 2 април - европейският сорт Брент се търгува на ниво около 75 долара за барел. В средата на април цената му достигна 87 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още