IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите американски запаси тежат над пазара на петрол 

Инвеститорите в суровини са в очакване на данните за потребителските цени и правителствените данни за петролните запаси

08:00 | 10.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Цените на петрола се понижиха в началото на търговията в сряда, след като данни от браншапоказаха изненадващо нарастване на запасите от суров петрол в САЩ, докато инвеститорите очакват данните за инфлацията в САЩ през април, които биха могли да дадат насоки за следващото решение на Федералния резерв за лихвените проценти.

Суровият петрол тип „Брент" поевтиня с 49 цента до 75,39 долара за барел*, а американският суров петрол тип West Texas Intermediate (WTI) поевтиня с 46 цента до 73,25 долара, намалявайки поскъпването от предходната сесия, предава Ройтерс.

Като възможен признак за отслабване на търсенето запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с около 3,6 млн. барела през седмицата, приключила на 5 май, докато запасите от бензин са се увеличили с 399 000 барела, съобщи Американският петролен институт във вторник. Данните се разминаха с очакванията на осем анализатори, анкетирани от Ройтерс, за намаление на запасите от суров петрол с 900 000 барела и спад на запасите от бензин с 1,2 млн. барела.

Данните на правителството на САЩ за петролните запаси се очакват по-късно в сряда.

В същото време пазарът очаква данните за индекса на потребителските цени в САЩ за април, които трябва да бъдат публикувани също в сряда.

Президентът на Фед за Ню Йорк Джон Уилямс заяви, че инфлацията остава твърде висока и че централната банка ще повиши лихвите отново, ако е необходимо, въпреки че регулаторът се отказа от насоките относно необходимостта от бъдещи повишения.

В Албърта, главната канадска провинция производител на петрол, горските пожари намаляха във вторник благодарение на по-хладното време. Горските пожари принудиха производителите на петроли газ да спрат производството на най-малко 319 000 барела нефтен еквивалент на ден (boepd), или 3,7% от производството в страната.

Пазарите също така следяха коментарите на президента на САЩ Джо Байдън и водещите законодатели от Републиканската партия за повишаването на тавана на американския дълг в размер на 31,4 трилиона долара, опасявайки се от безпрецедентен фалит, ако Конгресът не предприеме действия в рамките на три седмици. 

Суровият петрол загуби около 9% през тази година, тъй като притесненията за затягане на мерките на Фед и потенциалната рецесия в САЩ надделяха над стабилния физически пазар и намаляването на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници. Въпреки това руският износ продължава да не показва признаци на спад, макар че Москва заяви, че ограничаването на добива почти е достигнало обещаната цел от 500 000 барела на ден.

Изглежда, че администрацията на САЩ все още желае да запълни стратегическия петролен резерв по-късно тази година, след като приключи поддръжката на местата за съхранение.
Уорън Патерсън
ръководител на стратегията за суровините в ING Groep NV

„Изглежда, че администрацията на САЩ все още желае да запълни стратегическия петролен резерв по-късно тази година, след като приключи поддръжката на местата за съхранение", казва пред Bloomberg Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините в ING Groep NV. „Очевидно това ще зависи и от цените“. 

Финансираният от индустрията доклад показа смесена картина в САЩ преди официалните данни по-късно в сряда. Запасите от петрол в цялата страна са се увеличили с 3,6 млн. барела през миналата седмица, но запасите са намалели в ключовия хъб Кушинг, Оклахома, съобщи Американският петролен институт. Моментната снимка също така показва и нарастващи запаси от бензин, но спад при дестилатите.

*Към 8 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още