IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаби отчети тласнаха надолу европейските борси

Цената на акциите на шведската имотна компания SBB достигна петгодишно дъно

20:40 | 09.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха със спад сесията във вторник, след като порция слаби корпоративни отчети влошиха нагласите, а инвеститорите очакват с нетърпение ключови данни за американската икономика, за да получат повече яснота за плановете на Федералния резерв за паричната политика предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,3%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 0,18% до ниво от 7764,09 пункта. Германският DAX отбеляза минимален ръст от 0,02% и завърши деня на равнище от 15,955,48 пункта. Френският CAC 40 отписа 0,59% до равнище от 7397,17 пункта.

Книжата на SBB поевтиняха с 24,2%, продължавайки спада си до петгодишно дъно, след като шведската компания за недвижими имоти съобщи в понеделник, че ще спре изплащането на дивиденти и отмени планираното емитиране на акции след понижаването на кредитния ѝ рейтинг.

Това наред със спадовете с между 3,4% и 5,3% при други имотни компании като Castellum, Wallenstam и Fabege тласна сектора на недвижимите имоти до понижение с 2,9%.

Бенчмаркът Stoxx 600 е устойчив с ръст от 9,4% от началото на годината, но е подложен на натиск през последно време, след като Европейската централна банка потвърди ангажимента си да укроти инфлацията.

Един от ръководителите на ЕЦБ Петер Казимир отбеляза, че може да се наложи централната банка да повишава лихвите по-дълго от очакваното, а септември може да е най-ранният момент за преценка дали затягането на паричната политика до момента е било ефективно.

Индексите на цените на потребителските стоки и на производствените цени в САЩ, които трябва да бъдат публикувани по-късно тази седмица, ще бъдат следени за признаци, че инфлацията се е охладила достатъчно, за да може Фед скоро да обмисли смекчаване на паричната политика.

Инвеститорите очакват информация и за тавана на дълга в САЩ от срещата между президента Джо Байдън и високопоставени конгресмени от Републиканската партия по-късно през деня, в момент когато се очертава безпрецедентно спиране на плащанията след три седмици, ако не бъде постигната сделка.

Книжата на компании за луксозни стоки като Hermes International, Pernod Ricard и Kering, които имат експозиция към Китай, поевтиняха с между 0,9% и 2,7% след слаби данни за вноса и износа на страната.

В други сектори цената на акциите на Direct Line Insurance Group се понижи с 4,6%, след като британската застрахователна компания съобщи, че очаква печалбата ѝ да бъде подложена на натиск през 2023 г.

В същото време германската компания за продукти и услуги за диализно лечение Fresenius Medical Care помогна за ограничаване на загубите на Stoxx 600, след като книжата ѝ поскъпнаха с 8,7% благодарение на по-добрия от очакванията отчет за първото тримесечие.

Испанската фармацевтична компания Grifols се озова на върха на европейския бенчмарк с ръст на цената на акциите от 9,4%, след като повиши очакванията си за маржа през 2023 г. Третата по големина италианска банка Banco BPM постигна ръст от 7,6%, след като повиши целите си за печалбата.

От компаниите, включени в Stoxx 600, които са обявили отчетите си за първото тримесечие до момента, 66,3% са надминали очакванията при обичайно равнище от 53%, сочат данни на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още