IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След двудневни поскъпвания петролът отново поевтинява 

Пазарът остава предпазлив преди представянето на данните за инфлацията в САЩ през април

08:04 | 09.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на петрола се понижиха във вторник, отстъпвайки от силните си поскъпвания през предходните две сесии, докато пазарът остана предпазлив преди данните за инфлацията в САЩ през април, които ще бъдат от ключово значение за следващото решение на Федералния резерв за лихвените проценти.

Цената на суровия петрол тип „Брент" се понижи с 30 цента, или 0,4%, до 76,71 долара, а цената на американския суров петрол тип West Texas Intermediate (WTI) спадна с 26 цента, или 0,4%, до 72,90 щатски долара. 

И двата сорта бяха с ръст от над 2% през предходната търговска сесия.

„Цените на петрола отскочиха донякъде през последните две сесии, така че сега е време за пауза... без да излизат реални положителни данни", каза пред Ройтерс Сувро Саркар, водещ енергиен анализатор в DBS Bank.

„Пазарът е предпазлив днес в очакване на данните за инфлацията.... С рязкото намаляване на нетните дълги позиции през последните две седмици много търговци вече са излезли от пазара, така че обемите са ниски“. 

През миналата седмица Фед повиши лихвените проценти, което може да е последното повишение от цикъла на затягане. Регулаторът се отказа от насоките за необходимостта от бъдещи повишения, тъй като инфлационният натиск започва да отслабва.

Потребителите в САЩ заявиха миналия месец, че очакват малко по-ниска инфлация след една година, показа доклад на Федералния резерв на Ню Йорк от понеделник.

От началото на годината петролът е поевтинял с около 10%, тъй като най-агресивната кампания на Федералния резерв за затягане на коланите от едно поколение насам поражда опасения за рецесия. Пазарните участници станаха по-предпазливи, а финансовите мениджъри увеличиха залозите, че цените на петрола сорт Брент ще спаднат с най-много от март миналата година.

„Но поредицата от спекулативни продажби на късо не може да бъде оправдана нито от макроикономическите данни, нито от фундаменталните показатели на петрола, така че пазарът е трябвало да претърпи корекция“, казва пред Bloomberg Пол Хорснел, ръководител на отдел "Изследване на суровините" в Standard Chartered Bank. 

Сигналите за физическо търсене също показват, че слабостта на цените е била прекомерна. Количеството суров петрол, съхранявано по света в стационарни танкери, спадна до най-ниското си ниво от средата на февруари, сочат данните на Vortexa.

Макар че миналата седмица петролните пазари се понижиха рязко, в петък и понеделник цените се повишиха, тъй като опасенията за рецесия в САЩ, най-големия потребител на петрол в света, отслабнаха, а някои търговци сметнаха, че триседмичният спад на суровия петрол поради опасенията за търсенето е пресилен.

„Пазарът на петрол беше изключително свръхпродаден и вероятно ще продължи да се стабилизира, докато Wall Street все още е убеден, че Фед ще намали лихвите по-късно тази година", каза в бележка Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Този месец започва кръг от доброволни съкращения на добива от някои членове на Организацията на страните износителки на петрол и съюзници, наричани заедно ОПЕК+, а следващата среща на групата е на 4 юни.

Пазарът на петрол беше изключително свръхпродаден и вероятно ще продължи да се стабилизира, докато Wall Street все още е убеден, че Фед ще намали лихвите по-късно тази година
Едуард Моя
старши пазарен анализатор в OANDA

„Цените на петрола няма да могат да се повишат толкова много оттук нататък, като се имат предвид всички опасения за ръст на търсенето, но очакванията за това, че ОПЕК+ ще се опита да задържи цените над нивото от 70 долара за барел, са високи", се казва в бележката на Моя.

В подкрепа на цените на петрола е и фактът, че през уикенда канадската провинция Алберта обяви извънредно положение в отговор на горските пожари, които принудиха близо 30 000 души да се изселят и накараха енергийните производители да спрат производството на поне 280 000 барела петролен еквивалент дневно, което е над 3% от канадския добив. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още