IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските фондови пазари спряха губещата си серия

Единственото изключение е японския Nikkei, а търговията в Япония е под влияние на опасенията за ръст на инфлацията

12:12 | 08.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на азиатските фондови пазари завършиха първата сесия за седмицата с разнопосочно движение, но повечето пазари успяха да спрат четиридневната си серия със загуби, пише CNBC.

Водещият индекс на Шанхайската борса Shanghai Composite добави 1,81% към стойността си и затвори търговията на ниво от точно 3395 пункта. Това е най-високото ниво от миналия юли. Ръстовете в Китай поведоха държавните банки, които намалиха лихвите по депозитите си, като кредиторите се борят със свищите се маржове. По този начин банките ще насърчат потреблението и кредитирането в съзвучие с плановете на правителството.

Австралийският ASX200 се повиши с 0,79% до 7 277,3 пункта, а водещият индекс на фондовите пазари в Южна Корея - Kospi, затвори на ниво от 2513,21 пункта, или ръст от 0,49 на сто.

Изключение от зелената вълна е японският Nikkei, който се понижи с 0,71% до 28 949,88 пункта на фона лошото представяне на енергийните и технологичните компании. Търговията беше под влияние и на коментари от централната банка, която предупреди за ускоряване на инфлацията през март и така инвеститорите не обърнаха внимание на данните за ръст на сектора на услугите - PMI индексът се повиши до 55,4 пункта през април, спрямо 54,9 пункта месец по-рано.

Цената на петрола продължава да напредва, като пазарите се успокоиха от опасенията за предстояща рецесия на американската икономика. Сега търговията е под влияние на действията на ОПЕК+ и очакваните нови ограничения на добивите. Американският лек суров петрол (WTI) поскъпва с 1,9% до 72,70 долара за барел. Европейският "Брент" се търгува за 76,62 долара за барел, което е ръст от 1,75 на сто.

Цената на златото се повишава с 0,25% до ниво от 2029,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 08.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още