IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси: възстановяване в края на слаба майска седмица

Акциите на петролните компании и банките поскъпваха най-силно днес на Стария континент 

19:36 | 05.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

В края на първата слаба седмица на май европейските фондови пазари се възстановиха частично в петък. Силните тримесечни данни на Apple и изненадващо добрите данни за пазара на труда в САЩ през април дадоха тласък на акциите. При по-ниското ценово равнище инвеститорите отново се активизираха.

Водещият индекс на еврозоната EuroStoxx 50, който през последните три дни бе загубил 1,7%, затвори с 1,25% по-високо на ниво от 4340,43 пункта. За седмицата като цяло това означава само умерена загуба. През предходния ден индексът бе спаднал до най-ниското си ниво от края на март.

Френският Cac 40 се повиши с 1,26% до 7432,93 пункта в петък. Британският индекс FTSE 100 нарасна с 0,98% до 7778,38 пункта. Силните данни за пазара на труда в САЩ, добрите тримесечни данни на Apple и плановете за цените на електроенергията в Германия доведоха до силен ръст на Dax в петък. Германският бенчмарк индекс затвори с ръст от 1,44% на ниво от 15 961,02 пункта, като се ускори леко в хода на съкратената търговска седмица. 

Въпреки това той остава в търговския си диапазон от последните седмици, като Dax многократно намираше подкрепа под 15 700 пункта, но границата от 16 000 пункта все още представлява „твърде високо препятствие", както заяви пазарният експерт Андреас Липков, цитиран от DPA-AFX. 

MDax приключи търговията в петък с ръст от 1,12% на ниво от 27 619,30 пункта. 

В общоевропейски контекст акциите на петролните компании бяха сред най-големите печеливши в петък, възползвайки се от повторното покачване на цените на петрола. Подиндексът за нефта и газа нарасна с 2,7%. Котировките на петролния пазар напоследък бяха подложени на натиск поради опасенията за световната икономика. Акциите на банките поскъпнаха още по-силно. Преди дни Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка отново повишиха умерено основните лихвени проценти - и първоначалните надежди за пауза в цикъла на повишаване на лихвените проценти не се потвърдиха. Смята се, че банките се възползват от повишаването на лихвените проценти чрез депозитната си дейност.

Тримесечните данни на компаниите внесоха както положителни, така и отрицателни импулси. Акциите на авиохолдинга IAG поскъпнаха с 2,3% в Лондон. Възстановяването на въздушния трафик от кризата с коронавируса и високите цени на билетите стимулират плановете за печалба на компанията. Главният изпълнителен директор на групата Луис Галего сега очаква оперативна печалба от над 2,3 млрд. евро за 2023 г. преди специалните ефекти. Преди това той планираше 1,8 до 2,3 млрд. евро.

Нещата в Air France-KLM не изглеждат толкова добре. Оперативната печалба беше малко под консенсусната оценка, което засега слага спирачки на развитието на цената на акциите, пише анализаторът Хари Гауърс от JPMorgan. Първото тримесечие обаче е с малко сезонно значение за авиокомпанията. Акциите загубиха 2,7%.

Книжата на Intesa Sanpaolo поскъпнаха с 3,7 на сто. Благодарение на силното покачване на лихвените проценти най-голямата италианска банка очаква още по-високи печалби за настоящата година в сравнение с миналата. Съответно печалбата трябва да достигне около 7 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още