IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към трета поредна седмица със спад в цената

Суровината поскпъва леко в очакване на следващата среща на ОПЕК+, за която се знае, че ще бъде присъствена

07:33 | 05.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола се повишава леко в сутрешните часове в петък (5 май), но суровината се насочва към трета поредна седмица с поевтиняване. Пазарите реагираха на опасенията за отслабване на американската икономика и слабо търсене на петрол в Китай, пише Ройтерс.

Американският лек суров петрол (WTI) поскъпва с 0,8% до 69,10 долара за барел. Европейският "Брент" се търгува за 73,08 долара за барел, което е ръст от 0,8%. За седмицата обаче и двата основни сорта на пазара са напът да запишат съществени изменения в цената си надолу - за сорта "Брент" в рамките на около 8 на сто, а за американския сорт - с над 10%.

Търговията е под влияние и на подновените опасения за банковия сектор в САЩ, коментират анализаторите от IG в Сингапур. Към това се добави и неочакваното свиване на промишлената активност в Китай през април, което свива оптимизма за търсене на петрол, който имаха на пазара.

В същото време петролът получава подкрепа от намаляването на добивите в ОПЕК+ и очакванията за юнската среща на организацията, за която се говори, че ще бъде присъствена.

По -късно днес (5 май )се чакат данните за безработицата в САЩ. Анализаторите ще използват тази статистика в опит да прогнозират какви ще бъдат следващите стъпки на Федералния резерв в борбата с инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още