IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира в очакване на действията на Фед

Суровината поевтиня с около 5% в сесията във вторник

08:01 | 03.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола спря рязкото падане, регистрирано във вторник (2 май), и се движи в тесни граници, макар и на червена територия. Суровината се търгуваше на петседмично дъно в очакване на действията на Федералния резерв на САЩ и на Европейската централна банка (ЕЦБ). И двата водещи сорта на пазара записаха най-рязкото поевтиняване от началото на януари 2023 година - с около 5 на сто, отчита Ройтерс.

Натиск на пазара оказа неочакваният спад на промишленото производство в Китай през април, което доведе до опасения за свиване на търсенето на петрол в страната, който е най-големият вносител на суровината. Пазарите остават изнервени и влияние ще оказват макроикономическите данни, които ще се отразяват върху търсенето на петрол, пишат още анализаторите от ING в коментар за ситуацията на пазара до своите клиенти.

Тази сутрин (3 май) американският лек суров петрол (WTI) губи минималните 0,11% от цената си до 71,57 долара за барел. Европейският "Брент" се търгува за 75,29 долара за барел, което представлява минимален спад от 0,1%.

ОПЕК+ официално намали добивите с малко над 1,1 млн. барела на ден от 1 май. В допълнение и Русия съобщи още през март, че свива добива с 0,5 млн. барела на ден. Пазарите реагираха на тези новини и за кратко цената на петрола надхвърли нивото от 80 долара за барел, но след това опасенията за състоянието на световната икономика натежаха.

Търговията ще е под влиянието на действията на централните банкери, прогнозира още Ройтерс. Очакванията са, че Фед ще повиши основния лихвен процент с 25 процентни пункта на заседанието си днес. В четвъртък се очаква ЕЦБ също да повиши лихвата в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още