IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones отбеляза лек спад след придобиването на First Republic от JPMorgan Chase

Останалите два основни индекса отвъд Океана също се озоваха на червена територия в понеделник

23:56 | 01.05.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Dow Jones Industrial Averagе започна седмицата със спад след установяването на контрол върху First Republic от правителството през уикенда и последвалата продажба на банката на JPMorgan Chase, пише CNBC.

Dow се понижи с 46,46 пункта и завърши деня на ниво от 34 051,70 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,04% до равнище от 4167,87 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отписа 0,11% от стойността си до 12 212,60 пункта.

Книжата на JPMorgan Chase поскъпнаха с 2,1%, след като тя се оказа победител в търга през уикенда за First Republic. Голямата банка придоби всички влогове на изпадналия в затруднение кредитор и „значително мнозинство от активите“. Сделката означава, че JPMorgan Chase, която вече е една от най-големите американски банки, ще стане още по-голяма.

Главният изпълнителен директор на банката Джейми Деймиън заяви, че сделката разрешава голяма част от последиците в банковия сектор, които започнаха след неочаквания колапс на Silicon Valley Bank през март.

SPDR S&P Regional Bank ETF (KRE) отбеляза спад в понеделник от над 2%. Книжата на Zions Bancorp поевтиняха с 3,7%, а тези на PacWest изгубиха 10,6% от стойността си.

First Republic съобщи през уикенда, че влоговете ѝ са намалели с над 40% през първото тримесечие, предизвиквайки още спадове на вече изпитващите затруднение акции. Книжата изгубиха цели 97% от стойността си от началото на годината. Те бяха спрени от търговия в понеделник.

Инвеститорите са в очакване на отчетите на няколко големи компании тази седмица. Технологичният гигант Apple, както и Qualcomm и AMD трябва да обявят резултатите си за тримесечието.

Сривът на First Republic и евентуални последици се прибавят към напрежението преди решението на Фед за лихвите в сряда. Очаква се централната банка да повиши лихвите още веднъж преди да направи пауза.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 3,568% и 3,809%. 

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, прибави 0,45% до 102,12 пункта. Еврото поевтиня леко до 1,097 долара, а паундът остана на ниво от 1,25 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха со 137,49 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола се понижи с над 1% в понеделник, след като притеснения за икономическите последици от възможно повишаване на лихвите от Фед и по-слабите данни за промишленото производство в Китай засенчиха ограничаването на добива от ОПЕК+, което влиза в сила този месец. 

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 1,27% до 79,31 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 1,12 долара до 75,66 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото изгубиха 0,5% от стойността си до 1988,7 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още