IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна записа най-дългата си серия на месечни ръстове от 2021 г.

През последното десетилетие четиримесечните печеливши серии предвещават средно поскъпване на монетата от 260% през последвалата година

10:36 | 01.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът отчете най-дългата си серия на месечни ръстове от 2021 г. насам, след като завърши и април на зелено.

Четиримесечната поредица е най-продължителната, откакто цената отчете поскъпване шест поредни месеца до март 2021 г. През последното десетилетие четиримесечните печеливши серии предвещават средно поскъпване на монетата от 260% през последвалата година, показват данни, обобщени от Bloomberg.

Месечното изменение в цената на биткойна. Графика: Bloomberg Месечното изменение в цената на биткойна. Графика: Bloomberg

Биткойнът обаче остава изложен на редица рискове, включително натискът на американските регулатори върху сектора и свиване на очакванията, че паричната политика ще стане по-малко рестриктивна по-късно през годината.

Засега очакванията са Федералният резерв на САЩ да увеличи лихвите с още четвърт процентен пункт на тазседмичното си двудневно заседание, което ще приключи в сряда в опит да ограничи инфлацията, независимо от натрупването на икономически рискове.

В понеделник цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация е на червено. Монетата поевтинява с 2,3% към 10:20 ч. българско време до 28 621 долара. От своя страна, етерът изтрива 2,9% от стойността до 1849 долара.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Възстановяването от 72% в цената на биткойна през 2023 г. замръзна на 30 хил. долара, като трейдърите са в очакване на нови катализатори. Досега ралито бе подхранвано от очакванията за евентуален обрат в паричната политика на Фед и от тезата, че финансовата криза в САЩ е отнела от доверието във фиатните пари.

В неделя изтече срокът за окончателни оферти за придобиването на затруднената банка First Republic. Регулаторите са се обърнали към банки, сред които JPMorgan Chase & Co., PNC Financial Services Group Inc. и Citizens Financial Group Inc. за предаване на оферти посочват източниците на Bloomberg. Bank of America Corp. и US Bancorp също са били поканени, но са решили да не подават оферти.

„Пазарът е много нервен, очаквайки да види какво ще стане с First Republic Bank“, коментира Адриан Пържелозни, ръководител на криптоборсата Independent Reserve.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 01.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Точно така, всеки ден нов пасквил в защита на шиткойна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още