IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните отчети насърчиха Wall Street въпреки опасенията за банките

Пазарите са настръхнали от несигурността за повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв

23:26 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/JUSTIN LANE
Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Акциите в САЩ продължиха ралито си в петък, докато инвеститорите се опитваха да балансират между силните корпоративни отчети и опасенията за регионалните банки и инфлацията. Държавните ценни книжа поскъпнаха.

Индексът S&P 500 нарасна с 0,8% след по-добри от очакваните финансови отчети на компании като Exxon Mobil Corp. и Intel Corp. съответно поскъпнали с 1,3% и 4%. Въпреки това ръстът се оказа несигурен в обедната търговия, след като представители на Федералния резерв призоваха за широки промени в банковите правила след фалита на Silicon Valley Bank.  Dow Jones Industrial Averageсе покачи над границата от 34 000 пункта за първи път от десет дни и достигна най-високото си ниво от два месеца и половина насам в заключителните минути. В крайна сметка водещият американски индекс се повиши с 0,80% до 34 098,16 пункта. Това доведе до седмичен ръст от около 0,9%. През април Dow спечели около 2,5%.

Nasdaq 100 се повиши с 0,7%, натежал от спада в цената на акциите на Amazon.com Inc. с 4% след предупреждение за растежа на ключовия му бизнес с изчисления в облака. В същото време книжата на First Republic Bank се сринаха с 43% след съобщения, че FDIC е най-вероятният сценарий за банката след сериозното изтегляне на депозити.

„Финансовите отчети изглеждат устойчиви спрямо очакванията, като малко повече от половината от компаниите от S&P 500 са подали отчети", написа Скот Хронерт, управляващ директор в Citi Research. „Целогодишните данни и ревизиите се стабилизираха в последно време. Проблемът остава в настроенията и позиционирането“. 

Пазарите са настръхнали от несигурността за повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв, след като свежите данни за инфлацията в петък увеличиха вероятността за увеличение през следващата седмица и евентуално през юни. Трейдърите очакваха край на повишаването на лихвите в близко бъдеще, като до края на годината ще има намаления.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление, изключващ храните и енергията, един от предпочитаните от Фед измерители на инфлацията, се повиши с 0,3% през март за втори месец. В сравнение с предходната година показателят се е повишил с 4,6%, сочат данни на Министерството на търговията.

„Това, което изглежда като лепкава съпътстваща инфлация, остава проблем, който пречи на пазара да се увлече прекалено много по фазата на намаляване на лихвите, която предстои през следващите тримесечия", написа Падрейк Гарви, ръководител на отдела за глобална стратегия за дълга и лихвите в ING Financial Markets.

Доходността по 10-годишните облигации спадна с девет базисни пункта до 3,44%.

Акциите в САЩ завършиха месеца с ръст от 1,5%, тъй като корпоративните отчети повишиха настроенията на инвеститорите в условията на несигурност относно повишаването на лихвените проценти и възможна рецесия. След последната порция отчети Charter Communications Inc. добави 7,6% след отчета си, докато Snap Inc. се раздели със 17% от оценката си, след като не успя да постигне очакваните приходи. 

"Април до голяма степен е добър месец. Отново, вероятно това се дължи на сезона на отчетите, но получаваме и някои икономически доклади, които също казват, че икономиката, и особено инфлацията, вероятно върви в правилната посока - просто може би не достатъчно бързо", каза Ким Форест, главен инвестиционен директор в Bokeh Capital Partners. "Предприятията и хората харчат, инфлацията все още е налице, но данните сочат, че тя бавно се понижава". 

Въпреки че силният пазар на труда и излишните спестявания осигуряват на домакинствата средства за харчене, потребителите започват да губят инерция. Разходите за лично потребление, коригирани спрямо цените, стагнираха миналия месец, отразявайки спада в разходите за стоки и охлаждането при разходите за услуги, след ревизиран надолу спад от 0,2% през февруари.

Забавянето на потребителските разходи предполага, че домакинствата стават все по-предпазливи и намаляват покупките по свое усмотрение. Въпреки че силният пазар на труда, постоянният ръст на заплатите и излишните спестявания подкрепиха потребителите на фона на растящите цени, данните показват, че инерцията отшумява. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 29.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още