IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dax затвори на най-високата си стойност за годината 

Докато данните за инфлацията дават надежда, други икономически данни предизвикват скептицизъм

19:42 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hannes P Albert/dpa
Снимка: Hannes P Albert/dpa


Германският фондов пазар остава нервен, но стъпка по стъпка си проправя път нагоре. В петък водещият индекс Dax се повиши до нов годишен връх от 15 922 пункта при затварянето на борсата.

Франкфуртският борсов барометър завърши търговския ден с ръст от 0,8%, като за седмицата увеличението му е 0,3%. По този начин отново се устремява към границата от 16 000 пункта, над която като следваща цел се очаква рекордната стойност от 16 290 пункта. За седмицата Dax нарасна с 0,26%, докато балансът за април показва ръст от почти 5%. Традиционно май е доста слаб месец за фондовия пазар. В петък индексът MDax на компаниите със средна пазарна капитализация нарасна с 0,89% до 27 855,08 пункта.

Паневропейският Stoxx 600  затвори с ръст от 0,6%, след като по-рано през сесията се понижи. Банковият подиндекс се отърси от оптимизма си от четвъртък и спадна с 1,4%, а комуналните услуги затвориха с понижение от 0,3%. Петролният и газовият подиндекс са с ръст от 1,9%. За месеца Stoxx 600  затвори с ръст от 1,87%.

В Лондон индексът FTSE 100 се повиши с 0,50% до 7 870,57 пункта, а френският CAC 40 нарасна с 0,10% до 7 491,50 пункта.  

По предварителни данни от петък икономиката на еврозоната е нараснала с 0,1 % през първото тримесечие на годината, въпреки че БВП на Германия се е свил през периода. Анкета на Ройтерс сред икономисти прогнозираше тримесечен ръст от 0,2%.

Междувременно нервите на инвеститорите в банковия сектор бяха донякъде съживени от регионалната банка First Republic в САЩ, която търси стратегия за възстановяване, след като акциите ѝ се сринаха след новината, че е загубила около 40% от депозитите си през първото тримесечие. В петък британската банка NatWest докладва за 37,2% годишен ръст на приходите до 1,036 млрд. паунда, а нетният лихвен марж се повиши със 7 базисни пункта спрямо предходното тримесечие до 3,27%. Въпреки това акциите на банката поевтиняха с 3,7%.

Mercedes-Benz отчете спад на годишните си приходи, но все пак надмина прогнозите. Компанията повиши прогнозата си за продажбите на ванове и заяви, че продажбите на автомобили ще бъдат в горния край на прогнозата. 

Търговията в петък във Франкфурт съдържаше няколко обрата: след положителното начало Dax спадна до 15 688 пункта, след което от обяд отново се насочи нагоре и затвори на най-високата си стойност за годината - вече седма за този април. Въпреки това всеки път върхът се повишаваше само с няколко пункта. На месечна база индексът нарасна с малко под два процента - резултат под средния за традиционно силния месец за борсата.

Годишният връх в петък стана възможен благодарение на данните за инфлацията в Германия, които в следобедните часове се оказаха малко по-добри от очакваното. През април нивото на инфлация спадна до най-ниското си ниво от осем месеца насам. Потребителските цени бяха средно със 7,2% над нивото от същия месец на миналата година, съобщи Федералната статистическа служба в първата си оценка. Това е най-ниското ниво от август 2022 г. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад само до 7,3%.

„Намаляването на ръста на цените напредва с малки стъпки", заяви главният икономист на управителя на активи HQ Trust Михаел Хайзе. Едва много бавен спад на инфлацията може да се разглежда като ясен признак, че стабилизирането на ценовото равнище ще бъде по-дълъг процес, добавя той, цитиран от dpa-AFX. Следващото повишение на лихвения процент от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) с поне 0,25 процентни пункта би трябвало да е доста сигурно при тези данни за инфлацията, пояснява още той. 

Намаляването на ръста на цените напредва с малки стъпки.
Михаел Хайзе
главен икономист на управителя на активи HQ Trust

Сутринта данните за икономическия растеж в Германия показаха неубедително начало на годината. Брутният вътрешен продукт изненадващо отбеляза стагнация през първото тримесечие.

В петък инвеститорите на германския пазар продължиха да оценяват други тримесечни отчети, включително окончателните данни на Covestro. Според един търговец перспективите на групата за производство на пластмаси вдъхват увереност, особено след малко по-трудните прогнози на BASF. Акциите на Covestro се изстреляха с 8,5% на върха на Dax.

Акциите на Deutsche Telekom се понижиха с 1,7% под натиска от тримесечните данни на дъщерното дружество T-Mobile US. То разочарова анализаторите през първото тримесечие на годината.

Медийната група ProSiebenSat.1 намали драстично дивидента си. В резултат на това цената на акциите се срина с почти 17% и се озова в края на MDax.

Акциите на Bilfinger поскъпнаха със седем процента в индекса на компаниите с малки капитализации SDax. Възстановяването на доставчика на промишлени услуги вече е до голяма степен включено в цената на акциите, пише анализаторът Грегор Куглич от UBS.

Еврото поскъпна и за последно струваше 1,1043 щатски долара. Преди това ЕЦБ беше определила референтния курс на 1,0981 (в четвъртък: 1,1042) долара. По този начин доларът струваше 0,9106 (0,9056) евро. 

На пазара на облигации текущата доходност спадна до 2,37% от 2,45% през предходния ден. Индексът на облигациите Rex се повиши с 0,24% до 125,78 пункта. Фючърсите върху Бундовете се повишиха с 1,19% до 135,53 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още