IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха на червено след вълна от корпоративни отчети

Акциите на минните компании поевтиняха с 3%, книжата на UBS загубиха 2%

19:42 | 25.04.23 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските фондови пазари затвориха с понижения на индексите във вторник след няколко сесии неуверена търговия, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 записа спад от 0,4%, като повечето сектори завършиха на червено. Акциите на компаниите от сектора на минното дело поевтиняха с 2,9%, банковите книжа заличиха 2%, а тези в строителството загубиха 1,1% от стойността си.

Графика: CNBC Графика: CNBC

Акциите на компаниите от туристическия сектор се противопоставиха на общата тенденция, като поскъпнаха с 0,5%, начело с британската хотелска и ресторантьорска група Whitbread с ръст на цената от 4,6%, след като компанията обяви, че печалбата ѝ е надхвърлила нивата отпреди пандемията и обяви обратно изкупуване на акции на стойност 300 млн. паунда (374 млн. долара).

Компаниите от сферата на здравеопазването също записаха покачване на цените на акциите с 0,7%.

Във фокуса на пазарите бяха корпоративните отчети, като първите резултати за първото тримесечие бяха оповестени преди началото на търговията и бяха от банковия сектор. Швейцарската UBS отчете 52% спад на нетната печалба, а испанската Santander записа покачване на нетната печалба.

Акциите на двете банки затвориха с понижения на цените, докато инвеститорите анализираха по-широката икономическа картина. Американската регионална банка First Republic обяви в понеделник, че депозитите са намалели с 40,8% до 104,5 млрд. долара през първото тримесечие, което е по-слаб резултат от очакванията на анализаторите. Банката добави, че оттогава те са се стабилизирали.

Отчет публикува и гигантът за потребителски стоки Nestle, чиито акции поскъпнаха с 0,7%. Продажбите на компанията надминаха прогнозите, но обемът е спаднал с 0,5%. Nestle обяви, че е повишила цените с 9,8% през тримесечието.

Швейцарската фармацевтична компания Novartis също надмина прогнозите за продажбите и повиши прогнозата си за приходите и печалбата за цялата година.

Производителят на автомобилни технологии ABB също подобри очакванията си за цялата година и отчете ръст от 72% на нетната печалба до 1,04 млрд. долара, повече от консенсусната оценка, публикувана от компанията, за 877 млн. долара.

Daimler Truck също надхвърли прогнозите за приходите.

Американските борсови индекси също поддават във вторник, а трейдърите са в очакване на отчетите на Alphabet, Microsoft, Amazon и Meta, които трябва да бъдат публикувани тази седмица, както и на данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още