IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо европейските фондови пазари изостават от пазарите в САЩ?

Американските пазари са по-динамични и предлагат достъп до повече инвеститори, което им дава преднина

17:00 | 30.04.23 г. 1
Снимка: Cris J. Ratcliff/Bloomberg
Снимка: Cris J. Ratcliff/Bloomberg

В Обединеното кралство новолистнатите компании са набрали 90% по-малко през 2022 г. в сравнение с върховете през 2021 г. Само 45 компании са се листнали в Лондон, според данни на LSE. Само шест от тях са набрали над 100 млн. паунда капитал.

Огромното превъзходство на САЩ през последните години - както по отношение на броя на листванията, така и по отношение на оценките, които компаниите могат да постигнат, е продукт на два фактора: технологичната сцена в Силициевата долина и свръхразхлабената парична политика, която стимулира изливането на пари в по-рискови активи, например технологични акции.

Винаги е имало много развита база от технологични инвеститори в САЩ“, казва Валери Барие, съръководител европейски капиталови пазари в Citi в Париж. Особено в годините след предишната финансова криза това беше най-търсеният сектор.

Бързият растеж и развитие на технологичните гиганти в САЩ, като Apple и Google, означаваше, че европейските инвеститори и технологични компании изостават още повече от тези отвъд Атлантическия океан, казва Барие. „Цялата тази екосистема върви ръка за ръка, повече технологични инвеститори означава повече технологични компании. Всичко това създава плодотворен цикъл“, допълва тя.

Резултатът, според банкери и други търговски ръководители, е липсата на капитал, който да подхранва растежа на европейските компании. „Фактът, че нямаме достатъчно пенсионни пари, инвестирани в Европа, не засяга компаниите с голяма капитализация, а компаниите със средна и малка капитализация“, казва Антони Атиа, глобален ръководител първични пазари в Euronext.

Обединеното кралство страда от недостиг на местни инвестиции в акции на британските пазари. Делът на британските акции, в които пенсионните фондове там са инвестирали, спада от 50 процента от разпределените им активи до едва 4 процента за две десетилетия. Намалението се дължи на промените в счетоводните правила, които стимулират пенсионните фондове да инвестират в държавни облигации.

За сравнение, Австралия и Канада също имат фондови пазари, на които доминират компании от „старата икономика“, но делът на местните акции от активите на пенсионните фондове достигат, съответно, 22% и 9%.

Антоан дьо Гиленшмид, съръководител европейски пазари на акции в Goldman Sachs, казва, че ръководителите на европейски фондови борси редовно го питат какво още могат да направят, за да привлекат висококачествени компании, които да се листнат.

Според него единственото нещо, което те могат да популяризират и което е под техен пряк контрол, е наличието на екосистема от фирми за управление на активи, които са европейски или местни, които искат да инвестират със същата тежест и силен подход като същите компании в САЩ. IPO-тата, които неговата банка управлява, обикновено включват „много голяма част от американските фондове или европейското подразделение на американски фондове като участници“.

Частният капитал навлезе в тази празнота. Десетилетието на лесни пари и рекордно ниски лихвени проценти подхрани експанзията на групите за частен капитал от двете страни на Атлантическия океан. Това позволи придобиването на компании при по-ниски оценки чрез евтино и лесно достъпно финансиране.

Този прозорец обаче бавно се затваря. Колкото повече публичните капиталови пазари се влошават, толкова по-трудно е за фирмите за частен капитал да монетизират инвестициите си в компании чрез листване. Това или ще ги принуди да държат бизнесите за по-дълъг период от време, или да продадат дяловете си на други частни купувачи. Американските и европейските групи за дялово инвестиране са държали компании средно за шест години и половина до 2022 г., в сравнение с малко над четири години през 2000 г., според данни на PitchBook.

Общият брой на листнатите компании по целия свят намалява през последните години, отчасти защото лесните пари означаваха, че предприемачите можеха да финансират растежа си без да излизат на пазарите. Европа отново се справя по-зле и с този аспект - много от нейните най-обещаващи технологични компании избраха да се насочат към САЩ. Сред тях са базираният в Обединеното кралство търговец на дребно на луксозни дрехи Farfetch и шведската стрийминг компания Spotify, както и швейцарската компания за тренировки On Running и производителят на чипове Arm - от години една от значимите технологични компании на LSE, преди да бъде придобита от SoftBank през 2016 г.

Последна актуализация: 16:41 | 30.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Паричната политика в Европа с нейните отрицателни лихви, достигащи до минус 0.75% беше дори по-разхлабена от тази в САЩ, където най-ниското ниво беше диапазонът 0 до 0.25%.ТАка че това няма как да е фактор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още