IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nasdaq не успя да изплува на зелено в очакване на ключови финансови отчети на Big Tech

Американските индекси не намериха единна посока в началото на седмицата

23:34 | 24.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските индекси не успяха да намерят единна посока в понеделник. Nasdaq Composite се понижи, докато инвеститорите са в очакване на отчетите на част от най-големите технологични компании в света и на нови икономически данни, пише CNBC.

Технологичният индекс се понижи с 35,25 пункта, или 0,29%, завършвайки търговията на ниво от 12 037,20 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average пък приключи борсовата сесия с 66,44 пункта нагоре, или 0,2%, до 33 875,40 пункта. От своя страна, широкият индекс S&P 500 напредна с 3,52 пункта, или 0,09%, достигайки 4137,04 пункта.

Wall Street е в очакване на резултатите на част от технологичните гиганти, докато сезонът на отчетите вече е в разгара си. Alphabet, Microsoft, Amazon и Meta са сред големите имена, чиито данни ще бъдат обявени в следващите дни и ще стане ясно как са се представили през първото тримесечие.

„Всички просто очакват технологичните отчети“, коментира Крис Харви, ръководител стратегии в Wells Fargo Securities.

Но на технологичните акции им е трудно да направят рали, на фона на финансовите отчети, след като вече записаха значителни ръстове тази година, допълва Крис Закарели, главен инвестиционен директор в Independent Advisors Alliance. Книжата на компаниите от сектора за комуникационни услуги и информационни технологии в S&P 500 се радват на най-голямо повишение от началото на годината сред общо 11-те сектора в индекса, прибавяйки съответно над 19% и 18%.

„Много от добрите новини вече са пренесени в цените“, коментира Закарели във връзка с технологичните акции. „Ще са нужни много повече от финансови отчети, за да помръднат цените на технологичните акции“.

Близо 76% от компаниите в S&P 500, които са обявили финансовите си резултати до понеделник сутринта, са надминали очакванията на анализаторите, сочат данни на FactSet. Въпреки това печалбата на компаниите в S&P 500 за първото тримесечие се очаква като цяло да спадне с 5,2% според Refinitiv.

Същевременно инвеститорите следят внимателно новите икономически данни, които ще дадат представа дали инфлацията се охлажда и дали Федералният резерв ще обяви ново увеличение на лихвените проценти на следващото си заседание, което е планирано за началото на май.

Данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие и за потребителските настроения за април са сред ключовите показатели, които ще станат ясни по-късно през седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 24.04.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още