IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на несигурните световни икономически перспективи*

Цените на двата основни сорта Брент и WTI паднаха с по над 5% миналата седмица

09:36 | 24.04.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в понеделник, тъй като опасенията относно нарастващите лихвени проценти, световната икономика и перспективите за търсенето на горива надделяха над подкрепата от вероятността за по-затегнати доставки при съкращаване на доставките от ОПЕК+.

Цената на европейския сорт Брент пада със 97 цента, или 1,19%, до 80,69 долара за барел към 9:30 часа българско време, докато тази на американския суров петрол West Texas Intermediate е 76,86 долара за барел, което е спад от 1,01 долара, или 1,3%.

И двата сорта поевтиняха с по над 5% миналата седмица, което е първият седмичен спад на цените от пет седмици, тъй като търсенето на бензин в САЩ е спаднало на годишна база, подхранвайки притесненията за рецесия в страната, която е най-големият потребител на петрол в света.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Слабите икономически данни за САЩ и разочароващите корпоративни печалби от технологичния сектор предизвикаха опасения за растежа и бягство от риска сред инвеститорите, обяснява пред Ройтерс анализаторът на CMC Markets Тина Тенг. Стабилизиращият се американски долар и растящата доходност на облигациите също оказват натиск върху стоковите пазари, добавя тя.

Очаква се редица централни банки от САЩ до Великобритания и Европа да повишат лихвените си проценти на заседанията си през първата седмица на май в опит да се справят с упорито високата инфлация.

Трудното икономическо възстановяване на Китай след ограниченията заради COVID-19 също помрачи перспективите за търсенето на петрол, въпреки че китайските митнически данни показаха в петък, че най-големият вносител на суров петрол в света е закупил рекордни обеми през март. Вносът на Китай от всеки от водещите доставчици Русия и Саудитска Арабия e надхвърлил по 2 млн. барела на ден.

Анализатори и търговци остават оптимистично настроени за възстановяването на търсенето на гориво в Китай към втората половина на 2023 г., а допълнителните съкращения на доставките, планирани от ОПЕК+ от май, може да затегнат пазарите.

Възстановяването на търсенето на петрол в Китай се очаква да компенсира забавянето на това в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в близко бъдеще, докато санкциите и ограниченията на доставките засилват риска от повишаване на цените, прогнозираха анализатори от National Australia Bank. Те очакват, че Брентът може да поскъпне до 92 долара за барел до края на второто тримесечие.

В САЩ енергийните фирми са увеличили платформите за добив на петрол и природен газ през миналата седмица за първи път от четири седмици, сочат данни на компанията за енергийни услуги Baker Hughes.

*Данните са актуални към 9:30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още