IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки положителния петъчен импулс щатските индекси отчетоха седмични спадове

Цените на петрола последваха борсовите показатели, като Брент и WTI поевтиняха за седмицата съответно с 5,5% и 5,7 на сто

23:15 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата с ръстове, но въпреки това отчетоха седмични спадове на фона на колебливите корпоративни отчети и опасенията сред инвеститорите за наближаваща рецесия, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна леко с 0,07% до 33 809,03 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 0,09% до 4133,52 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite отчете повишение от 12 072,46 пункта.

И трите индекса приключиха сесията на червено, като Dow и S&P 500 записаха най-слабата си седмица от март. Двата индекса отчетоха седмични спадове от съответно 0,2% и 0,03 на сто, докато Nasdaq се понижи с 0,3 на сто.

Акциите на гиганта при онлайн търговията на дребно Amazon.com Inc. поскъпнаха с близо 3%, след като консултантска компания обяви, че очаква бизнесът на търговеца в Северна Америка да надмине прогнозите на анализаторите.  

Инвеститорите продължават да следят за сигнали от страна на Федералния резерв на САЩ, който продължава своята битка с нажежената инфлация. Повечето прогнози на икономисти показват лека рецесия преди края на годината, като това беше потвърдено и от редица служители на Фед. Очакванията за бъдещия растеж остават до голяма степен непроменени. Потребителските разходи като цяло се оценяват като стагниращи до леко намаляващи и продължават да се отчитат умерени увеличения на цените.

В четвъртък (20 април) беше публикувана т.нар. „Бежова книга“ на централната банка на САЩ, в която се посочва, че икономическата активност в страната не се е променила през последните седмици.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 21 април. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 21 април.

Цената на акциите на Procter & Gamble нарасна с 3,4 на сто, след като компанията повиши прогнозата за приходите си от продажби за фискалната година, която завършва през юни, позовавайки се на по-високите цени и по-слабото увеличение на търсенето на част от продуктите ѝ. Производителят на потребителски стоки заяви, че органичните му приходи от продажби, които не включват валутните колебания, ще нараснат с 6% спрямо предходната година, което е над предходната прогноза за около 5% повишение.

Книжата на Tesla поскъпнаха с 1,25 на сто, възстановявайки се частично от по-ранните спадове, дължащи се на поредното понижение на цените на моделите на американския производител на автомобили.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 3,568% и 3,772 на сто.

Доларовият индекс отчете спад от 0,13% до 101,71 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент нарасна с 0,8 на сто до 81,77 долара за барел. Тази на американския лек петрол WTI записа подобен ръст до 78,02 долара за барел. И двата бенчмарка отчитат седмични спадове съответно от 5,5% и 5,7 на сто.

Цената на златото се понижава с 1,5 на сто до 1987,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още