IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси отстъпиха леко заради притеснения за конюнктурата

Опасенията за световната икономика в момента натежават на фондовите пазари, твърдят анализатори 

11:57 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
И австралийският индекс е надолу. Снимка:  EPA/STEVEN SAPHORE AUSTRALIA
И австралийският индекс е надолу. Снимка: EPA/STEVEN SAPHORE AUSTRALIA

Основните азиатски фондови борси продължиха консолидацията си в петък. По този начин те последваха тенденцията на международните пазари. На седмична база фондовите пазари в Азиатско-тихоокеанския регион все пак са с лек ръст, предава dpa-AFX. 

„Притесненията за световната икономика в момента натежават на фондовите пазари“, заявиха от LBBW. 

„В САЩ неотдавнашното увеличение на повтарящите се молби за помощи при безработица до най-високото ниво от ноември 2021 г. предизвика несигурност. Това се разглежда като знак, че американският пазар на труда губи инерция", коментират от германската банка LBBW. „Освен това броят на продадените жилища в САЩ спада“. 

Китайските фондови борси отбелязаха по-големи понижения. Индексът Hang Seng на китайския специален административен район Хонконг загуби 1,7% до 20 043 пункта в края на търговията. По този начин индексът с висока технологична насоченост реагира и на слабостта на технологичните акции в САЩ.

Индексът CSI, включващ 300-те най-важни акции на борсите в Шанхай и Шънджън, се представи още по-зле. Бенчмаркът спадна с почти 2% до 4033 пункта.

От LBBW отбелязват, че „геополитическото напрежение между САЩ и Китай напоследък отново се е увеличило". Президентът на САЩ Джо Байдън се очаква да подпише указ следващата седмица, който цели да ограничи инвестициите на американски компании в ключови части на китайската икономика, поясняват от банката. 

Междувременно японските акции отново се представиха малко по-добре. Основният индекс Nikkei 225 загуби само 0,33% до 28 564,37 пункта. Имаше смесени сигнали от страна на инфлацията: Макар че некоригираното увеличение на потребителските цени през март се задържа на нивото от предходния месец, основният показател (базисната инфлация) нарасна повече от очакваното, както отбелязаха пазарните стратези на Deutsche Bank. Базисната инфлация възлезе на 3,1% през март и така за втори пореден месец е под ставката от януари в размер на 4,2% - най-високата от 1981 г. насам, припомня CNBC. 

Предишния ден агенция Bloomberg съобщи, позовавайки се на запознати източници, че японските централни банкери не са склонни да правят промени в настоящата разхлабена парична политика на заседанието през следващата седмица.

В Южна Корея Kospi отстъпи с 0,73% до 2544,4 пункта, докато Kosdaq е надолу с 1,91% до 868,82 пункта. 

Междувременно в Австралия понижаващите се цени на суровините натежаха над борсата. Австралийският бенчмарк индекс S&P ASX 200 затвори с 0,43% надолу на ниво от 7330,40 пункта. Пазарните стратези на Deutsche Bank изтълкуваха спада на цените на петрола, металите и селскостопанските стоки като реакция на опасенията за глобален икономически спад. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още