IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към първо седмично поевтиняване от банковата криза насам 

Все пак мнозина залагат, че възстановяването на Китай от ограниченията на Covid ще подкрепи ръста на суровия петрол по-късно тази година

08:16 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се понижават за трети пореден ден в петък и се очертава голямо седмично понижение, тъй като по-слабите икономически данни за САЩ и увеличаването на запасите от бензин в САЩ породиха опасения за рецесия и забавяне на глобалното търсене на петрол.

Фючърсите върху петрола сорт „Брент“ с доставка през юни се понижиха с 13 цента, или 0,2 %, до 80,97 долара за барел. Цената на суровия петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през юни е надолу с 9 цента, или 0,1%, до 77,28 долара за барел.

В четвъртък двата бенчмарка поевтиняха с повече от 2% до най-ниското си ниво от края на март на фона на опасенията за рецесия и бяха напът да отчетат седмичен спад от около 6%.

„Пазарните нагласи останаха мечи след слабите икономически данни за САЩ, заедно с очакванията за повишаване на лихвените проценти, подхранвайки притесненията за рецесия, която може да намали търсенето на петрол", каза пред Ройтерс Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, подразделение на Nissan Securities.

„Очаква се WTI да се търгува в диапазона 75-80 долара през следващата седмица, тъй като инвеститорите се опитват да разберат дали търсенето на бензин в САЩ ще се увеличи към летния шофьорски сезон и дали търсенето на петрол в Китай наистина ще се увеличи през втората половина на годината", каза Кикукава.

Икономическите данни показаха, че седмичните молби за помощи при безработица са се увеличили през миналата седмица, което показва, че пазарът на труда в САЩ може би започва да показва признаци на забавяне, тъй като се проявява забавеният ефект от многократното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, което подхранва опасенията за забавяне на търсенето на горива.  Въпреки че данните може да варират от седмица на седмица, ускорението в броя на продължаващите молби увеличават знаците, че пазарът на труда може би започва да губи инерция. Първоначалните молби постепенно се увеличават, новооткритите работни места намаляват драстично тази година и компаниите – най-вече във финансовия и технологичния сектор – обявяват хиляди съкращения на персонал през последните месеци. 

„Свързваме краткосрочната волатилност на цените на петрола с позиционирането на пазара в очакване на по-нататъшни повишения на лихвените проценти", заявиха анализатори от National Australia Bank.

Свързваме краткосрочната волатилност на цените на петрола с позиционирането на пазара в очакване на по-нататъшни повишения на лихвените проценти.
анализатори от National Australia Bank

„Фед, АЦБ и ЕЦБ заседават през първата седмица на май и очакваме натискът за понижаване на цените на петрола да се запази и по време на тези заседания", допълват анализаторите.

Запасите от суров петрол в САЩ през миналата седмица спаднаха повече от прогнозите, тъй като работата на рафинериите и износът нараснаха, докато запасите от бензин неочаквано се ускориха заради разочароващото търсене, показаха данните на Администрацията за енергийна информация в сряда.

Междувременно Китай може да намали квотите за износ на рафинирани петролни продукти с втора партида за 2023 г., тъй като вътрешното търсене се подобрява, а необходимостта за стимулиране на икономиката чрез износ на петролни продукти намалява, показва проучване на Ройтерс.

Що се отнася до предлагането, товаренето на петрол от западните пристанища на Русия през април вероятно ще нарасне до най-високото ниво от 2019 г. насам, над 2,4 млн. барела на ден и въпреки обещанието на Москва да намали добива, твърдят източници от сектора на търговията и корабоплаването.

„Острият спад на маржовете на рафиниране в Азия поражда някои основателни опасения за това как ще се развие търсенето на петрол в Азия", казва пред Bloomberg Вивек Дхар, директор на отдела за изследвания на минното дело и енергийните суровини в Commonwealth Bank of Australia. Съществуват „основателни опасения, че търсенето на бензин и дизел може би вече ерозира". Петролът се насочва към първо седмично поевтиняване от банковата криза насам. Графика: Bloomberg Петролът се насочва към първо седмично поевтиняване от банковата криза насам. Графика: Bloomberg

Петролът отстъпи по-голямата част от ръста в цената си, натрупан след като ОПЕК+ заслепи пазарите с изненадващото обещание за намаляване на производството, тъй като постоянните опасения за краткосрочните перспективи продължават да оказват натиск върху цените. Все пак мнозина залагат, че възстановяването на Китай от ограниченията на Covid ще подкрепи ръста на суровия петрол по-късно тази година.

САЩ могат да започнат да попълват стратегическия си петролен резерв още през третото тримесечие на 2023 г., ако цените са благоприятни, заяви междувременно американски правителствен представител. Сроковете ще зависят от поддръжката на инфраструктурата и от това колко добре администрацията може да се справи с разпоредената от Конгреса продажба на 26 млн. барела до 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още