IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсващи прогнози за приходите и печалбите оказват натиск върху пазара в САЩ

Маржовете на корпорациите са под натиск, смята анализатор

23:26 | 20.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските индекси затвориха със спадове сесията в четвъртък заради реакцията на инвеститорите на смесените данни за корпоративните печалби.

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones се понижи с 0,33% до 33 786,62 пункта, по-широкият S&P 500 отчете спад от 0,6% до 4129,79 пункта, а Nasdaq изтри 0,8% до 12 059,56 пункта.

„Въпреки че досега изглеждаше, че акциите поскъпват, а волатилността намалява, истината е, че маржовете на корпорациите са под натиск и продължаваме да виждаме спад“, коментира пред CNBC Анна Хан, капиталов стратег в Wells Fargo Securities.

Нарастващото безпокойство относно натиска за намаляване на маржовете на печалба навреди на акциите на Tesla, тъй като производителят на електрически превозни средства намали цените на някои от колите си през последното тримесечие. Компанията отчете повече от 20% спад в нетните приходи в сравнение с предходната година. Акциите поевтиняха с около 10%.

Tesla натежа върху технологичния индекс и по-широкия сектор, като акциите на Nvidia, Microsoft и Apple отчетоха спадове в сесията.

Акциите на Seagate Technology изтриха над 9%, след като компанията не обяви прогнози и отчете разочароващи насоки заради слабото търсене.

Енергията е друга слаба област на пазара, тъй като цените на петрола се понижиха с около 2%. Сред губещите акции се наредиха APA, Marathon Oil и ConocoPhillips.

Разочароващи за инвеститорите са и резултатите на AT&T и American Express. Компанията за разплащания изтри около 2% от пазарната си оценка, а акциите на AT&T паднаха с 10% заради опасения, че ще има забавяне на растежа на абонатите.

Досега през сезона на печалбите около 16% от компаниите в S&P 500 са отчели резултати, като около 76% надминават очакванията за печалба на акция, според данните на FactSet към четвъртък.

Мнозина на Уолстрийт този сезон се подготвят за спад на печалбите. Общата липса на прогнози за печалбите тревожи инвеститорите.

От компаниите от S&P 500, които са докладвали резултати досега, 19% са пропуснали прогнозите за печалбите, а 40% са пропуснали прогнозите за продажбите, според туит на The Earnings Scout.

Истинският тест на пазара ще е през следващата седмица, тъй като сезонът на печалбите навлиза в много интензивна фаза. Тогава отчетите си публикуват няколко големи технологични компании. Ако има влошаване на отчетите, това може да доведе до многократно свиване и може да видим и разпродажби при S&P 500, според Арт Хоган, главен пазарен стратег в B. Riley Financial.

Той добавя, че въпреки постъпващите икономически данни, опасенията за забавяне на икономиката и банковата криза, която разтърси по-широкия финансов сектор миналия месец, пазарите се търгуват отлично през последните седмици.

Поредица от нови икономически данни обаче сигнализират за свиваща се икономика и потенциал за много по-голямо забавяне от очакваното. Производственият индекс на Фед във Филаделфия падна повече от очакваното до най-ниското си ниво от май 2020 г., докато молбите за безработица се повишават през предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още