IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващите резултати на Tesla оцветяват Wall Street в червено*

Към притесненията на инвеститорите се прибавят и икономически данни, които показват, че американската икономика върви към рецесия

18:46 | 20.04.23 г.
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Основните щатски индекси започват със спад сесията в четвъртък, а Wall Street е под въздействието на корпоративни отчети и разочароващи резултати от Tesla, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 54,18 пункта до ниво от 33 843,65 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,50% до равнище от 4134,29 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва спад от 0,58% до ниво от 12 086,69 пункта.

Нарастващите притеснения заради натиска към свиване на маржовете на печалбата засегнаха акциите на Tesla, след като производителят на електромобили отбеляза спад от над 20% на нетната си печалба спрямо година по-рано. През същия период компанията намали цените на някои от колите си. Книжата ѝ поевтиняват с над 7%.

Спадът тласка надолу технологичния сектор, компании като Netflix, Nvidia и Microsoft отбелязват скромно понижение. Към тях се добавят и поевтиняващите акции на Seagate Technology, които губят 4% от стойността си, след като производителят на твърди дискове не отговори на очакванията за печалбата си и сподели разочароващи прогнози, позовавайки се на слабото търсене.

Разочароващите резултати на AT&T и American Express не успокоиха пазарните притеснения. Компанията за разплащания отбелязва спад от 5%, след като печалбата ѝ на акция не отговори на очакванията в нов знак за състоянието на американските потребители.

От началото на сезона на отчетите около 16% от компаниите в S&P 500 са обявили резултатите си, като 62 на сто от тях са надминали очакванията, сочат данни на FactSet. Много инвеститори на Wall Street този сезон се готвят за спад на печалбите. Липсата на прогнози за печалби започва да тревожи някои инвеститори.

В макроикономически план нови икономически данни показват свиване на икономиката и потенциално по-голямо забавяне от очакванията. Индексът за промишленото производство на Филаделфия спадна повече от очакваното и достигна най-ниското си ниво от май 2020 г., а молбите за помощи при безработица са нараснали миналата седмица.

Днес се очакват коментари за икономиката от говорители на централната банка. Гуверньорът на Федералния резерв Кристофър Уолър, председателят на Фед в Атланта Рафаел Бостич и колегата му от Кливлънд Лорета Местър трябва да коментират актуални въпроси.

Продажбите на жилища са намалели повече от очакванията през март, тъй като високите лихви са надделели над продължаващия недостиг на домове. Продажбите са достигнали сезонно изгладен годишен темп от 4,44 млн. броя, което е с 2,4% под нивото от февруари, съобщи Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакваха продажби от 4,49 млн. броя и спад от 2%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа е на ниво от съответно 3,536% и 3,645%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, е надолу с 0,2% до 101,76 пункта. Еврото се търгува на ниво от 1,097 долара, а паундът – на равнище от 1,245 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,47% до 134,06 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола намалява до най-ниското си ниво от около три седмици, тъй като силният долар и очакванията за повишаване на лихвите надделяват над понижаването на запасите от суров петрол в САЩ.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 1,65 долара до 81,47 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 1,61 долара до 77,55 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отново преминават прага от 2000 долара в четвъртък до 2016 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17,45 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още