IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси започват седмицата без съществени изменения*

Инвеститорите са в очакване на нова серия от корпоративни отчети

17:54 | 17.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Victor J. Blue
Снимка: Victor J. Blue

Американските индекси започват търговията в първия ден от седмицата без съществени движения, докато трейдърите следят най-новите корпоративни отчети, търсейки сигнали за състоянието на корпоративния сектор в САЩ, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нараства с едва 41 пункта в началото на сесията, или 0,1%. Широкият индекс S&P 500 и Nasdaq Composite са без изменение.

Сезонът на отчетите продължава с резултатите на State Street, M&T Bank и Charles Schwab. Цената на акциите на Schwab, сега се понижава с 1,8%, тъй като инвеститорите се страхуват, че компанията може да последва съдбата на регионалните банки Silicon Valley Bank и Signature Bank. Въпреки по-големите опасения за банковия сектор, компанията защити финансовата си позиция, посочвайки, че има ниско съотношение заеми към депозити.

Като цяло инвеститорите следят с интерес състоянието на финансовия сектор след колапса на Silicon Valley Bank миналия месец.

Сезонът на отчетите започна оптимистично миналата седмица, когато банковите гиганти Wells Fargo и JPMorgan Chase надминаха очакванията на инвеститорите, което предполага, че по-големите банки се справят по-добре от очакваното, въпреки нарастващите страхове от рецесия. Но обезкуражаващите данни за продажбите на дребно показаха забавяне на потребителските разходи с 1% през март, което оказа натиск върху пазарите в петък.

Според главният инвестиционен стратег на CFRA Research Сам Стовъл част от инвеститорите са оптимисти, че Федералният резерв на САЩ ще прекрати програмата за затягане на лихвените проценти, заради сигналите, които идват от икономиката, но други инвеститори вярват, че Фед ще бъде принуден да повишава лихвите по-дълго, защото „в известен смисъл икономиката не се предава“.

Докато компаниите се борят с ускоряващата се инфлация и по-лихвените проценти, много инвеститори се подготвяха за слаб сезон на отчетите, но данни от Bank of America предполагат, че сезонът може би вече показва, че компаниите се държат. 90% от компаниите, които обявиха финансовите си показатели миналата седмица, надминаха очакванията за печалбата на акция.

Въпреки добрите сигнали, Стовъл предупреждава да не се бърза да се правят цялостни заключения, тъй като Wall Street очаква отчети на компании в сектора на здравеопазването и комуникационните услуги, които да покажат двуцифрени спадове на годишна база.

Тази седмица финансовите си отчети ще представят Bank of America, Goldman Sachs и Morgan Stanley. Отвъд финансовия сектор, инвеститорите са в очакване на отчетите на Tesla, IBM и Netflix.

*Информацията е актуална към 17:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 17.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още