IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари започват предпазливо новата седмица в очакване на данни от Китай

Очаква се Пекин да обяви данни за продажбите на дребно, индустриалното производство и БВП във вторник

12:53 | 17.04.23 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Азиатските пазари записаха предпазлива сесия в понеделник преди сезонът на отчетите в САЩ да навлезе в разгара си тази седмица, а данни за икономиката на Китай ще покажат как върви възстановяването на втората по големина икономика в света, предават Ройтерс и CNBC.

Пазарите са под влиянието и на промяна в нагласите за перспективите пред лихвите в САЩ, като анализатори дават 81% шанс Федералният резерв да повиши лихвата с четвърт пункт до диапазона 5%-5,25% през май.

Устойчивостта на продажбите на дребно в САЩ и очакванията за ускоряване на инфлацията, за които беше съобщено в петък, карат инвеститорите да намаляват прогнозите си за смекчаване на политиката по-късно тази година до около 55 базисни пункта.

Произтичащата от последните развития предпазливост тласна най-широкия индекс в Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония MSCI надолу с 0,2%, а японският Nikkei остана на равнището си от края на миналата седмица от 28 514,78 пункта. Topix нарасна с 0,41 на сто до ниво от 2026,97 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng поведе ръстовете в региона с 1,73%, а в континенталната част на Китай Shanghai Composite е нагоре с 1,42% до ниво от 3385,6. Shenzhen Component прибави 0,46% и завърши деня на равнище от 11 855,48 преди данните за продажбите на дребно, индустриалното производство и брутния вътрешен продукт, очаквани във вторник. Анализатори подозират, че има опасности от изненадващ ръст предвид силната търговия през последно време.

Публикувани през уикенда данни показаха, че цените на новите жилища са нараснали с най-бързия си темп от 21 месеца, което подкрепя търсенето от потребителите и доверието.

В Австралия S&P/ASX 200 е нагоре с 0,27% до ниво от 7381,5 пункта, като всички 11 сектора завършиха на положителна територия.

Южнокорейският Kospi изтри по-ранни загуби и приключи понеделник с ръст от 0,17% до 2575,91 пункта, а Kosdaq прибави 0,63% до равнище от 909,5 пункта.

На облигационните пазари промяната в очакванията за политиката на Фед тласна доходността по двегодишните американски държавни ценни книжа нагоре с 12 базисни пункта до 4,12%.

На валутните пазари еврото се търгува на ниво от 1,0985 за долар, след като достигна едногодишен връх от 1,1075 за долар миналата седмица.

Доларът се представя по-добре спрямо йената, след като Японската централна банка потвърди ангажимента си към суперспекчената си парична политика, поне засега. Американската валута остава стабилно на ниво от 134,13 йени за долар след силния ръст от 1,2% миналата седмица.

Ръстът на долара помрачи малко блясъка на златото, което отстъпва до ниво от 2004 долара за тройунция, под връхната точка от над 2048 долара миналата седмица.

Цените на петрола се радват на четири поредни седмици на ръст, подкрепени от съкращаването на добива и очакванията на Международната агенция за енергия за рекордно търсене в света тази година на фона на възстановяването на потреблението от Китай.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавят 3 цента до 86,28 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписват пет цента до 82,47 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 17.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още