IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси стартират търговията в петък с разнопосочни движения

Инвеститорите оценяват публикуваните корпоративни отчети за първото тримесечие и данните за продажбите на дребно в САЩ

17:10 | 14.04.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси стартират търговията в петък с разнопосочни движения, тъй като инвеститорите оценяват публикуваните корпоративни отчети за първото тримесечие и данните за продажбите на дребно в САЩ.

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average отвори с минимален ръст от 0,08%, но към 17 ч. отчита спад от 0,11% при нестабилна търговия.

По-широкият индекс S&P 500 нараства с 0,19% към 17 ч. до 4153,98 пункта, а технологичният индекс Nasdaq се повишава с 0,16% до 12 185,83 пункта, след като в самото начало на сесията отвори с 0,07% спад.

Големите банки отчетоха по-добри от очакваните резултати в първия си сезон на отчетите след колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank миналия месец.

JPMorgan Chase отчете рекордни приходи, които надминаха очакванията на анализаторите. Акциите на банката поскъпват с 5% в началото на сесията. Акциите на Wells Fargo отчитат по-скромен ръст – 0,6%, след като банката също обяви ръст на печалбата за първите три месеца.

Акциите на UnitedHealth – компанията с най-голямо тегло в Dow, са без промяна, след като фирмата публикува по-добри от очакваните резултати и леко повиши насоките си за годината.

Същевременно акциите на Boeing падат с 5,6%, след като производителят на самолети предупреди за забавяне на доставката на някои от моделите 737 Max.

Анкетирани от Refinitiv анализатори очакват печалбите на S&P 500 да паднат с повече от 5% през първото тримесечие, пише CNBC. Негативната прогноза е заради високата инфлация и по-високите лихви.

Междувременно в САЩ бяха публикувани данните за продажбите на дребно, които показват, че потребителските разходи са паднали два пъти повече от очакваното през март. Продажбите на дребно намаляват с 1% през миналия месец заради страховете на потребителите от рецесия. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха спад от 0,5%.

Появяват се обаче още признаци, че инфлационният натиск може да отслабва. Индексът на цените на производител през март, мярка за цените, плащани от компаниите, се понижава с 0,5% спрямо предходния месец, въпреки че анкетираните от Dow Jones икономисти очакваха цените да останат същите.

Като се изключат волатилните цени на храните и енергията, индексът пада с 0,1% при очаквано увеличение от анализаторите от 0,2%.

* Актуално към 17 ч. българско време!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още