IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлационният оптимизъм оцвети в зелено щатските борсови индекси

Технологичните компании поведоха ръстовете на Wall Street, като акциите на Big Tech отчетоха ценови повишение от по над 2%

23:12 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Технологичните компании поведоха ръстовете на Wall Street, като основните щатски индекси се представиха силно на фона на облекчените страхове относно инфлацията в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 1,14 на сто до 34 029,69 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 1,33% до 4146,22 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 1,99 на сто до 12 166,27 пункта.

Книжата на Big Tech се представиха силно в четвъртък, като акциите на Microsoft, Apple, Alphabet и Meta поскъпнаха съответно с 2,03%, 3,34 на сто, 2,57% и 2,77 на сто.

Цената на акциите на Tesla се повиши с 2,91%.

Книжата на Disney и Netflix напреднаха съответно с 2,88 на сто и 4,4%.

Пазарите реагираха на новите данни от региона. Цените на производител в САЩ отчетоха най-големия си спад през март от началото на пандемията от коронавирус, водени от понижението при бензина, което спомогна за охлаждане на инфлационния натиск. Индексът на цените на производител (PPI) се понижи с 0,5% спрямо месец по-рано, показват данни, публикувани в четвъртък от американската статистическа служба. Цифрата е под всички оценки на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Във фокуса на инвеститорите попада и протокола на Фед от последното заседание на централната банка на САЩ. Според документа последиците от банковата криза в САЩ вероятно ще тласнат икономиката към рецесия по-късно тази година. Макар че заместник-председателят на Надзорния съвет Майкъл Бар казва, че банковият сектор е „стабилен и устойчив“, икономисти твърдят, че икономиката ще понесе удар.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 13 април. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 13 април.

„Предвид техните оценки на потенциалните последици за икономиката от развитията в банковия сектор през последно време, прогнозата на служителите към момента на заседанието през март включваше лека рецесия, която ще започне по-късно тази година, с възстановяване през следващите две години“, става ясно от резюме след заседанието.

По-рано същия ден бяха публикувани и данните за инфлацията в САЩ, която се забавя през март. Индексът на потребителските цени се повишава с 0,1%, спрямо 0,4% месечен ръст през февруари. Това означава, че през последните 12 месеца инфлацията достига 5 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 3,447% и 3,686 на сто.

Цената на Брент и WTI към 23 ч. българско време. Цената на Брент и WTI към 23 ч. българско време.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкуренти валути, отчете спад от 0,49% до 101,01 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 1,24% до 86,25 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняха с 1,12 на сто до 82,33 долара за барел.

Цената на златото нарасна с 1,5% до 2055,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.04.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още