IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупредителните сигнали от Фед хвърлиха сянка върху борсовата търговия в Азия

Силните данни за износа на Китай не успяха да спрат низходящото движение на местните индекси

11:16 | 13.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха редовната търговия със спадове, след като протоколът от последното заседание на Федералния резерв на САЩ показа, че представителите на централната банка очакват рецесия на фона на скорошната банкова криза.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,26 на сто до 28 156,97 пункта. Индексът Topix отчете лек ръст до 2007,93 пункта.

Показателят на Хонконгската фондова борса Hang Seng се понижи с 0,14 на сто до 20 282,26 пункта. Технологичният индекс Hang Seng Tech записа спад от 1,45%.

Листнатите в Хонконг акции на китайския технологичен гигант Alibaba поевтиняха с 3,9%, следвайки спадовете на търгуваните в САЩ книжа на компанията. Нов регулаторен документ показа, че японският конгломерат SoftBank е продал голяма част от дела си в Alibaba на стойност 7,2 млрд. долара.

В континенталната част на Китай шанхайският бенчмарк Shanghai Composite се понижи с 0,27% до 3318,36 пункта. Индексът Shenzhen отчете спад от 1,21% до 11 739,84 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на новите данни за търговията на Китай. Износът на страната неочаквано нараства през март, тъй като търсенето от повечето азиатски страни и Европа се подобрява, докато китайските фабрики възобновиха производството, което подобри перспективите пред икономиката. Китайският износ, изчислен в долари, скача с 14,8% миналия месец спрямо март 2022 г., отчасти воден от увеличаването на доставките към страните от Югоизточна Азия и устойчивото търсене от Южна Корея и Европа. Икономистите прогнозираха спад от повече от 7%, като изненадващо силният резултат представлява най-голямото отклонение от очакванията поне от 2018 г.

Южнокорейският измерител Kospi напредна с 0,43% до 2561,66 пункта.

На борсата в Австралия показателят ASX 200 записа понижение от 0,27% до 7324,1 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в четвъртък (13 април). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в четвъртък (13 април).

Пазарите реагираха на новите данни за безработицата в Австралия, която остава на ниво от 3,5% през март, което е по-ниско от очакваните от икономистите 3,6%. Националната статистическа служба обяви, че безработицата в страната нараства с 31 700 души през март до 13,88 млн. души, което представлява лек ръст от 0,2 пр.п. на годишна база. Показателят е един от ключовите индикатори за икономическата стабилност, който централната банка на страната следи.

Междувременно акциите на миннодобивната компания BHP поевтиняха с близо 1%, след като дружеството получи одобрението на акционерите за придобиването на производителя на никел и мед Oz Minerals в сделка за 9,6 млрд. австралийски долара (6,4 млрд. щатски долара).

По време на срещата на акционерите 78,93% от гласовете одобриха сделката.

Във фокуса на трейдърите попадна и публикуваният в сряда протокол от последното заседание на Фед. Според документа последиците от скорошната криза в банковия сектор ще тласнат икономиката към рецесия по-късно тази година. Макар че заместник-председателят на Надзорния съвет Майкъл Бар казва, че банковият сектор е „стабилен и устойчив“, икономисти твърдят, че икономиката ще понесе удар.

„Предвид техните оценки на потенциалните последици за икономиката от развитията в банковия сектор през последно време, прогнозата на служителите към момента на заседанието през март включваше лека рецесия, която ще започне по-късно тази година, с възстановяване през следващите две години“, става ясно от резюме след заседанието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още