IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията от рецесия натежаха върху нагласите на инвеститорите в САЩ

Dow Jones прекъсна 4-дневната си печеливша серия в сряда

23:50 | 12.04.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха спад в сряда, тъй като опасенията от рецесия натежаха върху Wall Street въпреки данните за по-голямо охлаждане на инфлацията от очакванията, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прекъсна четиридневната си печеливша серия, като отписа 38,29 пункта и завърши деня на ниво от 33 640,50 пункта. По-рано през деня индексът нарастваше с над 200 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отписа 0,41% от стойността си до ниво от 4091,95 пункта. В същото време технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза спад от 0,85% до ниво от 11 929,34 пункта.

Колебанията дойдоха след публикуването на протоколите от заседанието на Федералния резерв през март, които показаха, че ръководителите се опасяват от лека рецесия по-късно тази година заради банковата криза в САЩ.

„Предвид техните оценки на потенциалните последици за икономиката от развитията в банковия сектор през последно време, прогнозата на служителите към момента на заседанието през март включваше лека рецесия, която ще започне по-късно тази година, с възстановяване през следващите две години“, става ясно от резюме след заседанието.

В същото време в интервю за CNBC председателят на Федералния резерв в Ричмънд Томас Баркин заяви, че макар инфлацията да е достигнала връхната си точка в САЩ, „все още трябва да извървим определен път“.

Опасенията от рецесия продължават да натежават върху нагласите на инвеститорите, въпреки че индексът на потребителските цени през март се е охладил повече от очакванията с ръст от 0,1%. Икономисти, анкетирани от Dow Jones очакваха инфлацията да се ускори с 0,2% на месечна база.

По-късно през седмицата стабилността на американската икономика и на потребителите ще бъде подложена на изпитание от сезона на отчетите за първото тримесечие. Банковите гиганти JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup трябва да обявят резултатите си заедно с гиганта в здравните грижи UnitedHealt.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа е на ниво от съответно 3,402% и 3,633%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи с 0,64% до 101,55 пункта. Еврото поскъпна с 0,71% до 1,099 долара, а паундът прибави 0,48% до 1,248 долара. Спрямо йената щатските пари изгубиха 0,34% от стойността си до 133,18 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с 2%, тъй като охлаждането на инфлацията засили надеждите за край на цикъла на повишаване на лихвите от Фед.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 1,72 долара до 87,33 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отбелязаха ръст от 1,73 долара до 83,26 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,3% до 2024,90 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още