IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия отчетоха ръстове, докато инвеститорите чакат яснота за инфлацията в САЩ

Акциите на търговските къщи в Япония поскъпнаха, след като Уорън Бъфет заяви, че Berkshire ще увеличи дела си във всички пет търговски къщи в страната до 7,4%

11:48 | 12.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето основни борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията с ръстове, докато инвеститорите чакат новите данни за инфлацията в САЩ, които ще помогнат на Федералния резерв да коригира посоката на своята парична политика, докато продължава да се бори с високите цени, съобщава CNBC.

Анкета на Dow Jones показва, че голяма част от икономистите очакват 6% увеличение на потребителските цени в САЩ на годишна база. Според прогнозите Фед вероятно ще увеличи лихвите с още 25 базисни пункта през следващия месец.

В Япония, бенчмаркът на Токийската фондова борса Nikkei 225 напредна с 0,57% до 28 082,7 пункта. Индексът Topix отчете ръст от 0,76 на сто до 2006,92 пункта.

Акциите на търговските къщи в Япония продължиха да отчитат ценови ръстове, след като Уорън Бъфет заяви, че неговата Berkshire Hathaway ще увеличи дела си във всички пет търговски къщи в страната до 7,4%. Акциите на Mitsubishi Corp. поскъпнаха с 2,04%, докато тези на Mitsui & Co. прибавиха 2,54% към стойността си. Цената на книжата на Itochu Corp. нарасна с 1,95%, докато акциите на Marubeni Corp. поскъпнаха с 2,73%. При Sumitomo Corp. ценовият ръст на книжата ѝ достигна 2,82%.

Инвеститорите обърнаха внимание и на нов доклад на Международния валутен фонд (МВФ) относно Япония, в който се посочва, че централната банка на страната трябва да увеличи своята гъвкавост по отношение на контрола върху кривата на доходността при 10-годишните японски ДЦК.

Южнокорейският индекс Kospi напредна с 0,11% до 2550,64 пункта.

Австралийският показател ASX 200 записа ръст от 0,47 на сто до 7343,9 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в сряда (12 април). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в сряда (12 април).

Пазарите реагираха на новината, че Австралия ще спре жалба срещу Китай в Световната търговска организация (СТО), след като Пекин се съгласи да преразгледа високите мита върху вноса на австралийски ечемик. Външният министър на Австралия Пени Уон заяви във вторник, че спирането на жалбата е „знак на добра воля“, тъй като Канбера се опитва да възстанови отношенията с най-големия си търговски партньор.

Китайският континентален измерител Shanghai composite отчете ръст от 0,41% до 3327,18 пункта. Индексът Shenzhen напредна с 0,05 на сто до 11 883,51 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng записа спад от 1,07% до 20 265,51 пункта.

В Нова Зеландия индексът NZX 50 се повиши с 0,4%, като цените на жилищата в страната отчетох най-големия си тримесечен спад за последните над 15 години, показват данни на FactSet.

Цените на недвижимите имоти в Нова Зеландия се понижиха средно с 3,9% през първото тримесечие на годината. Цените в Окланд отчитат спад от 5,2%, след като централната банка увеличи основната си лихва с 50 базисни пункта до 5,25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още