IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва в очакване на данните за инфлацията в САЩ

Натиск върху цената обаче оказват данните за ръст на резервите от горива в САЩ и разочароващата прогноза на МВФ за глобалната икономика

10:11 | 12.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът поскъпва минимално в очакване на данните за инфлацията в САЩ, които ще бъдат разпространени малко по-късно днес (12 април), пише Ройтерс. Те ще бъдат ключови за решението на Федералния резерв как да продължи с политиката си за основния лихвен процент в САЩ.

Американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 81,66 долара за барел, или повишение от 0,09 на сто в азиатската търговия на пазарите. Европейският сорт Брент се търгува за 85,71 долара да барел, което показва увеличение от 0,1%.

Във вторник (11 април) и двата водещи сорта на пазарите повишиха цената си с 2% в очакване на статистиката за цените в САЩ. На търговията оказа влияние и очакването Федералният резерв да спре с рязкото повишение на лихвените проценти. Изоставянето на тази политика означава по-слаб щатски долар, което ще направи разходите за покупка на петрол в американската валута по-ниски.

Натиск на пазарите обаче оказват данните на Американския институт по петрола (API), според които резервите от горива в САЩ растат в седмицата до 7 април. Според тях резервите от петрол се повишават с 380 хил. барела спрямо прогнозите на пазарите за спад с 600 хил. барела.

Запасите от горива се увеличават с 450 хил. барела спрямо прогнозиран спад от 1,6 млн. барела.

На търговията оказва влияние и прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) за забавен икономически растеж през 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още