IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street започва вяло сесията в очакване на данните за инфлацията през март*

Данните за инфлацията може да дадат известна яснота как ще процедира Федералният резерв в кампанията си за повишаване на лихвите

18:25 | 11.04.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Широкият измерител S&P 500 започва сесията във вторник почти без промяна, а инвеститорите са в очакване на икономическите данни по-късно тази седмица, за да се ориентират в темпа на покачване на лихвите в бъдеще, предава CNBC.

Индексът започва сесията с леко понижение от 0,04% до 4106,85 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 65,88 пункта и достига ниво от 33 652,4 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 0,54% до равнище от 12 019,1 пункта.

Книжата на CarMax поскъпват с 8%, след като компанията за търговия със стари автомобили обяви по-силна от очакванията печалба за тримесечието. В същото време цената на акциите на Moderna намалява с над 5%, след като биотехнологичната компания съобщи, че отлага ваксината си срещу грип.

В макроикономически план инвеститорите очакват индекса на цените на потребителските стоки през март, който трябва да бъде публикуван в сряда, и индекса на производствените цени, който се очаква в четвъртък. И двата показателя за инфлацията може да дадат допълнителна яснота как ще процедира Федералният резерв в кампанията си за повишаване на лихвите.

„Данните, които ще бъдат публикувани тази седмица, са важни, тъй като те ще бъдат едни от последните преди заседанието на Федералния резерв на 3 май. А докато Федералният резерв преценява борбата си срещу инфлацията и подходящия темп на паричната политика, пазарните условия вече започват да клонят към ново повишаване на лихвите на следващото заседание“, коментира Уилям Норти от Американската банка за управление на богатството.

„Тези данни със сигурност ще дадат указания на Федералния резерв, за да прецени къде се намира в борбата с инфлацията“, допълва той.

Освен това Wall Street се насочва към още един сезон на отчетите, като много големи американски банки трябва да публикуват данните си за първи път след поредицата от банкови кризи през март. JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup ще обявят отчетите си в петък.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа е на ниво от съответно 3,443% и 3,644%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повишава с 0,04% до 102,14 пункта. Еврото се разменя за 1,091 долара, а паундът – за 1,243 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват до 133,54 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола остава почти без промяна, докато трейдърите преценяват евентуални икономически стимули от Китай.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват с 12 цента до 84,06 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу със седем цента до 79,67 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпват с 0,7% до 2017,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 11.04.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още