IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси не намериха единна посока, докато инвеститорите очакват данни за инфлацията

В края на седмицата започва сезонът на отчетите

23:29 | 10.04.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Американските индекси не намериха единна посока в понеделник, докато инвеститорите са в очакване на ключови данни за инфлацията, които ще бъдат публикувани тази седмица, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 101,23 пункта, или 0,3%, до 33 586,52 пункта.

Широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,1% до 4109,11 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се озова на червено, потъвайки с 0,03% до 12 084,36 пункта.

Технологичните акции обаче не успяха да запишат ръстове. Стойността на книжата на Apple се понижи с 1,6%, а тази на акциите на Alphabet спадна с 1,83%. При Tesla понижението е с 0,3%, след като компанията обяви, че отново ще намали цените на част от електромобилите си.

Междувременно акциите на производителите на чипове се озоваха на зелено. Причина за това беше новината, че Samsung ще свие производството си, за да подкрепи цените на компонентите. В резултат на това цената на акциите на Micron Technology се повиши с 8 на сто.

Тази седмица ще бъде изпълнена с важни икономически данни, включително за индекса на потребителските цени и производствените цени за март. Те ще са от съществено значение за определянето на това дали и кога Федералният резерв ще паузира или ще спре окончателно кампанията си за повишаване на лихвите.

Същевременно инвеститорите са в очакване на първите компании, които ще дадат начало на сезона на отчетите, обявявайки финансовите си резултати за първото тримесечие. Три от най-големите банки – JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup, както и UnitedHealth Group, най-големият играч в здравеопазването, ще обявят отчетите си в петък.

За второ поредно тримесечие сезонът на отчетите може да се окаже разочароващ, тъй като компаниите в САЩ продължават да са изправени пред същите предизвикателства, които имаха и в края на миналата година, твърди главният капиталов стратег на LPL Financial Джефри Бухбайндър.

Компанията посочи продължаващият бавен ръст на световната икономика, ценовият натиск, свързан с ускорената инфлация, както и ефектът от силния щатски долар, като основните фактори, повлияли през последното тримесечие, в сравнение със същия период година по-рано. Сред факторите се нарежда и геополитическата нестабилност в Източна Европа и Китай, която оказва допълнителен натиск върху цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Некоя банка събра ли пара в свирката след сюис
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Как СССР измерва Марианската падина най-дълбоката точка на океана https://novinata.bg/obsthestvo/kak-sssr-izmerva-marianskata-padina-nay-dalbokata-tochka-na-okeana/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
In 2019, a group of banks agreed to consider efforts to cut carbon emissions when lending to shipping companies and established a global framework known as the Poseidon Principles.The next generation of fuel oil ships will be much more carbon efficient, they will be able to transport the same amount of cargo emitting only half of the emissions that they did over a decade agohttps://***.weforum.org/agenda/2022/07/ships-get-older-and-slower-as-emissions-rules-bite/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още