IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неяснотата около действията на централните банки е положителна за цената на златото

Със своята предвидимост златото остава основен актив убежище, твърди Крум Атанасов

22:20 | 10.04.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Проблемите в банковия сектор на САЩ и Европа създадоха перфектната среда за бурния и рязък ръст на златото, като създалата се паника по света, но не и в България, бе съпоставима с началото на войната в Украйна. Цената на златото надмина 2000 долара миналата седмица. Това коментира Крум Атанасов, основател на iGold, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му златото остава основен актив убежище и го доказва при всеки вид риск през последните години със своята предвидимост, която е важна за инвеститорите в такава ситуация.

"Цената леко спадна в понеделник от нивото от 2000 долара в очакване на по-добра картина за трудовия пазар в САЩ и вероятното ново вдигане на лихвените проценти от Федералния резерв с 0,5%. Ако централните банки продължат агресивно да вдигат лихвите, се създават нови рискове за изтичане на пари от банковата система. В САЩ вече се споменава затягане на условията за теглене на кредити като друг метод за охлаждане на инфлацията, което е "сигурен предвестник на рецесия", каза Атанасов.

Той посочи, че централните банки по света са увеличили златните си резерви - особено Китай и Турция. Китайската централна банка непрекъснато увеличава баланса си и опитва да поддържа съотношение 2,5-3% между паричните резерви и златото. "Печатайки все повече пари, увеличават и златния резерв, който да върши работа като гарант"

"Златото започна годината с ръст... и продължи нагоре с тази ситуация с банките. Тенденцията е положителна като цяло, тъй като не е много ясно каква ще бъде политиката на централните банки", коментира гостът в предаването.

Как се отрази банковата криза на пазара на злато в България може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още