IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 се повиши в четвъртък, но записа първа седмична загуба от четири седмици

Nasdaq Composite се представи най-силно сред основните щатски индекси благодарение на ръста при големите технологични компании

23:59 | 06.04.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Технологичните акции помогнаха на широкия измерител S&P 500 да изплува на зелена територия в четвъртък, а пазарът приключи по-кратката борсова седмица възходящо въпреки признаците за отслабване на трудовия пазар, пише CNBC.

S&P 500 се повиши с 0,36% до ниво от 4105,02 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се представи най-добре с ръст от 0,76% до ниво от 12 087,96 пункта, подкрепен от поскъпването с 3,78% на книжата на компанията-майка на Google Alphabet и ралито при акциите на Microsoft, чиято цена нарасна с 2,55%. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 2,57% и завърши седмицата на ниво от 33 485,29 пункта.

Въпреки силното представяне в четвъртък S&P 500 отбеляза минимален спад от 0,1% за седмицата, първото му седмично понижение от четири седмици насам. Nasdaq е надолу с 1,1% тази седмица, докато Dow, в който влизат 30 компании, прибави 0,6% към стойността си.

Пазарът остава волатилен, след като новите данни за седмичните заявления за помощи при безработица показаха, че те са нараснали повече от очакваното. Това се прибавя към сигналите напоследък, че ръстът на работните места се забавя. Повишаването на новосъздадените работни места в частния сектор бяха много под очакванията през март, съобщи по-рано тази седмица ADP. В същото време броят на наличните позиции е намалял под 10 млн. през февруари – за първи път от почти две години. Съкращенията на работни места също нараснаха почти пет пъти от началото на тази година спрямо същия период на миналата.

През последните няколко месеца инвеститорите приветстваха признаците, че икономиката се охлажда с надеждата, че това може да накара Федералния резерв да промени курса на покачване на лихвите. Но сега те се питат дали централната банка не е стигнала твърде далеч в усилията си да охлади инфлацията, затягайки икономиката до етап на рецесия.

 Четвъртък беше краят на кратка борсова седмица, пазарът ще остане затворен за Разпети петък. Инвеститорите ще следят внимателно ключовият доклад за работните места през март в петък. Новите работни места извън земеделието показват стабилен растеж въпреки съкращенията в технологичния и финансовия сектор, но мнозина смятат, че тенденцията скоро ще се промени.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа е на ниво от 3,303% и 3,548%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, прибави 0,07% до 101,92 пункта. Еврото е нагоре с 0,13% до 1,092 долара, а паундът отстъпи до 1,244 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,37% до 131,8 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола остана почти непроменена, но записа трета поредна седмица на ръст, а пазарите са под влиянието на новите съкращения на добива, които ОПЕК+ цели, и намаляващите петролни запаси на САЩ на фона на опасения за перспективите пред световната икономика.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент отписа 13 цента до 84,86 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI завършиха с понижение от 14 цента до 80,47 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,7% до 2022 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още