IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охлаждането на пазара на труда в САЩ не успя да върне увереността на трейдърите в Азия

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите данни за сектора на услугите в Китай, който нараства през март с най-бързия си темп за последните две години и половина

11:44 | 06.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията без единна посока, като инвеститорите са обнадеждени от последните данни за пазара на труда в САЩ, че много скоро Федералният резерв може да облекчи своята битка с инфлацията, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 1,22% до 27 472,63 пункта. Индексът Topix отчете спад от 1,14 на сто до 1961,28 пункта.

В Китай континенталният показател Shanghai Composite запази ниво от 3312,63 пункта, докато измерителят Shenzhen записа ръст от 0,06% до 11 866,31 пункта.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng напредна с 0,1% до 20 294,22 пункта.

В Австралия индексът ASX 200 се понижи с 0,25 на сто до 7219 пункта.

Както борсата в Хонконг, така и австралийската ще приключат търговската седмица в четвъртък поради национални празници.

Южнокорейският показател Kospi регистрира спад от 1,44% до 2459,23 пункта.

Пазарите реагираха на решението на индийската централна банка да задържи без промяна своя основен лихвен процент на ниво от 6,5%. В тази връзка индексът Nifty 50 напредна с 0,26%.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите данни за сектора на услугите в Китай, който нараства през март с най-бързия си темп за последните две години и половина благодарение на стабилните нива на нови поръчки. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin/S&P Global за сектора на услугите, публикуван в четвъртък, се е повишил до 57,8 през март от 55,0 през февруари, отбелязвайки трето поредно месечно увеличение.

Това е най-високото ниво от ноември 2020 г., изчислява Ройтерс. Границата от 50 пункта разделя ръста от свиването на месечна база.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в понеделник (6 април). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в понеделник (6 април).

Във фокуса на трейдърите са и движенията на цените на петролните пазари, които бяха стимулирани от решението на ОПЕК+ да понижи добива от следващия месец. Според анализатори основни вносители като Индия, Япония и Южна Корея ще се блъскат с цени на петрола над 100 долара за барел, след като Саудитска Арабия коригира своите цени за региона на Азия.

Борсите отразиха и данните за новонаетите служители от бизнеса в САЩ. Американските компании са наели много по-малко от очакваното служители през март, подкрепяйки тезата на някои икономисти и анализатори, че пазарът на труда се охлажда.

Данните на ADP за заетостта следват правителствени данни от вторник, които показват, че броят на свободните работни позиции се понижава под 10 милиона в края на февруари за първи път от почти две години насам.

Заетостта в частния сектор се е увеличила със 145 хил. работни места миналия месец, показват изчисления на ADP. Данните за февруари бяха ревизирани в посока нагоре до 261 хил. броя от 242 хил. броя по-рано. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че заетостта в частния сектор ще се увеличи с 200 хил. работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още