IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическите тревоги тласнаха Nasdaq към трета поредна сесия на спад

Най-силно се представиха акциите на компаниите от сектора на фармацевтиката и здравеопазването

23:31 | 05.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Признаците за забавяне на икономическия растеж в САЩ пренасочиха инвеститорите от акциите с потенциал за растеж към други сектори, като Nasdaq Composite записа трета поредна сесия на спад, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,24 на сто до 33 482,72 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа понижение от 0,25% до 4090,38 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете спад от 1,07% до 11 996,86 пункта като това е трета поредна сесия на понижение за индекса.

Няколко нови партиди от икономически данни, свързани със САЩ, привлякоха вниманието на трейдърите. Секторът на услугите се разширява през март с много по-бавен темп от очакваното поради значително по-слабия растеж на новите поръчки и по-умерената бизнес активност. Индексът на Института за управление на доставките (ISM) се понижава с близо 4 пункта до тримесечно дъно от 51,2 пункта. Данните са по-слаби от всички прогнози на икономисти, анкетирани от Bloomberg, с изключение на една, като медианната оценка беше за 54,4 пункта.

Междувременно пазарите реагираха и на данните за търговския дефицит на САЩ, който се е разширил за трети пореден месец през февруари, след като стойността на износа е спаднала по-бързо от тази на вноса. Дефицитът при търговията със стоки и услуги е нараснал с 2,7% до 70,5% млрд. долара – най-големият от четири месеца, показаха данни на министерство на търговията от сряда. Данните не са коригирани спрямо инфлацията. Медианната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти бе за дефицит от 68,8 млрд. долара.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 5 април. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 5 април.

Най-силно се представиха акциите на компаниите от сектора на фармацевтиката и здравеопазването. Книжата на Merck поскъпнаха с 2,83%, докато тези на Eli Lilly прибавиха 2,15% към стойността си. Цената на акциите на United Health се повиши с 3,24 на сто.

Акциите на Johnson and Johnson поскъпнаха с над 4,4%, след като компанията предложи споразумение за 8,9 млрд. долара, за да сложи край на десетки хиляди съдебни дела, по които се твърди, че нейният талк на прах причинява рак.

Книжата на Amazon.com Inc. поевтиняха с 2,74%, докато тези на Tesla Inc. изтриха 3,67 на сто от стойността си.

Цената на акциите на Microsoft и Apple се понижи съответно с 0,98% и 1,13 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 3,309% и 3,568 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст от 0,34% до 101,94 пункта.

На петролните пазари цената на Брент се понижи с 0,6% до 84,45 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчете спад от 0,7% до 80,13 долара за барел.

Златото се задържа на цена от 2036,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още