IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси остават под натиска на решението на ОПЕК+

Цената на петрола спря ръста си от понеделник, след като търговците обърнаха внимание на рисковете от глобална рецесия

20:06 | 04.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови пазари затварят сесията разнопосочно като инвеститорите обърнаха внимание на състоянието на резервите от петрол, пише CNBC. Паневропейският Stoxx 600 се движеше на зелена територия през по-голямата част от търговския ден, но в крайна сметка финишира с минимално понижение под натиска на петролния и газовия сектор в състава си.

На представянето на индекса натежа и минният сектор - швейцарската Glencore загуби почти 2% от пазарната си капитализация, след като враждебната ѝ оферта за канадската Teck Resources беше отхвърлена.

Печеливши се оказаха банковите и застрахователните акции.

Така Stoxx 600 приключи деня със спад от 0,08% до 457,34 пункта. Германският DAX се повиши с 0,14% до 15 603,47 пункта. Фрнеският САС 40 също приключи сесията на червено, макар и с нищожен спад  от 0,0% 7344,96 пункта.

Водещият индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100 се понижи с 0,5% до 7634,52 пункта.

Цената на петрола спря ръста си от понеделник (3 април), когато пазарите отвориха с резки повишения, реагирайки на съобщенията за намаляване на добивите от страна на ОПЕК+. Търговците днес се съсредоточиха върху прогнозите, че скъпият петрол може да увеличи риска от глобална рецесия.

Така американският лек суров петрол (WTI) се търгува за около 80 долара за барел, което е понижение от 0,4%. Европеският "Брент" достига цена от 84,30 долара за барел, или понижение от 0,73 на сто към края на европейската търговия на пазарите.

На валутните пазари британският паунд записа 10-месечен пик в стойността си спрямо щатския долар. Причината е коментар на един от икономистите в Английската централна банка, според когото основен риск за британската икономика остава вътрешногенерираната инфлация. Междувременно и данните за трудовия пазар в САЩ показват, че секторът започва да се охлажда през февруари. Търговията се извършва при 1,2492 долара за един паунд. Стойността на еврото достига 1,0944 долара за брой.

Цената на златото се повишава с почти 2% до 2039,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 04.04.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още